Mapa stránky :: Úvodná stránka » Hlavná stránka

Človek je tvor lenivý a hľadá stále možnosti ako si všetko uľahčiť. Keby neexistovala Lenivosť, ťažko by nasledoval všeobecný rozvoj a technický pokrok. A nie len v športe. Raz sa možno ľudstvo dožije dokonalej lenivosti ako z kresleného filmu Wall-e.

foto: internet

 #
Sú ale “veci“, ktoré sa nedajú ničím nahradiť. Jednou z nich je samotný tréning. Športovci v poslednej dobe viac a viac míňajú svoj drahocenný čas na hľadanie možností ako oklamať svet a vyhnúť sa ťažkému, niekoľko hodín týždenne trvajúcemu tréningu. Skúšajú to peniazmi, kupujú si najnovšie a najmodernejšie športové vybavenie, chodia na sústredenia do luxusných destinácií, využívajú rôzne prístroje na urýchlenie regenerácie, dopĺňajú sa umelou stravou vo forme tabletiek a práškov... Áno, prečo by som mal míňať čas na dlhý a kvalitný spánok, veď si to nahradím stimuláciou svalov pomocou prístroja, saunou, masážou a oblbnem (ak by sa mi chcelo spať) väčším prísunom stimulantov vo forme kofeinu a podobne.
Prečo by som míňal svoj čas nákupom, prípravou a varením zdravej a hodnotnej stravy, keď sa v rýchlom občerstvení najem za pár minút. Veď všetko čo moje telo potrebuje doplním tabletkami- vitamíny, minerály, vlákninu, aminokyseliny, proteíny, uhľohydráty... veď to všetko sa dá jednoducho kúpiť a nasypať do tela.
Prečo by som míňal čas na pilates, jogu a iné posilňovanie dôležitých stabilizačných častí tela ako je chrbtica, kĺby... a zároveň zvyšoval ich flexibilitu, veď ak ma niečo začne bolieť, zaplatím si dobrého fyzioterapeuta, doktora, chirurga...
A to najpodstatnejšie, prečo by som trénoval, veď táto prilba spraví na 100km o 3 minúty lepší čas a tento špičkový rám má takú aerodynamiku, že budem rýchlejší o 5 minút aj bez zlepšenia výkonnosti. A tieto kolesá mi dajú dole ďalšie minúty... Tak prečo by som trávil hodiny na biku? Tieto tenisky používajú tí najlepší bežci, určite sú preto takí rýchli. A aj ja v nich musím byť rýchlejší aj bez tréningu.
Takže prečo napriek všetkým tým vymoženostiam techniky stále menej ľudí dokáže dosahovať kvalitné výkony ako kedysi?
Kvalitný tréning ničím neoklameš! Nedá sa ničím nahradiť. Ak nemáš natrénované, ani tá najlepšia výbava na svete ti nepomôže dosiahnuť kvalitný výsledok. To isté platí aj o spánku- ktorý je základ regenerácie, o strave- ktorá je tvoj benzín, olej... (Prečo do svojho auta tankujete kvalitný benzín, vymieňate kvalitné oleje a každý týždeň s ním idete do umývačky a do seba dávate umeliny a starostlivosť o to, aby telo kvalitne fungovalo je minimálna?)


Takže moc nešpekulujte a trénujte! Nie je predsa na športe najkrajšia tá “cesta“, ten tréning, hodiny potu, driny a dennodenné prekonávanie seba samého a hlavne ten pocit po ťažkom tréningu? Tá úľava, keď sa človek zastaví a precíti ten zaslúžený oddych...

A vtedy mi je jedno, či mám pod sebou bike za 500 euro alebo 5 tisíc... ;)

Andrej Orlický(andrejorlicky@centrum.sk)Bookmark: Facebook

späť