Mapa stránky :: Úvodná stránka » Hlavná stránka

Novoročné predsavzatia

05.01.2014
22:33

Aj dnes bolo viac ľudí v parku a na plavárni ako počas roka. Je jedno, či ste si povedali na Silvestra alebo inokedy, že sa chcete začať konečne hýbať. Dôležité je nie len začať, ale správne začať, aby ste s tým rovnako rýchlo neskončili.

foto: Dušan Vondráček

 
Mnohí z Vás, ktorých som dnes videl prvý krát v parku behať, alebo si prišli na “verejnosť“ zaplávať, bohužiaľ, o pár dní skončíte sklamaní a je mi to dosť ľúto. Hlavne preto, že ste chceli spraviť zmenu k lepšiemu, začali ste, ale väčšina skončí demotivovaná, lebo očakávali od toho niečo viac.
Najdôležitejšia informácia, ktorú potrebujete počuť je, že treba prekonať ťažký začiatok, ktorému sa nedá vyhnúť a urobiť správne prvé kroky.
Viem čo cítite, lebo aj ja to zažívam. Viem to, čo väčšina z vás nevie, lebo ste s tým ešte nikdy nemali skúsenosť. Telo totiž potrebuje ČAS na zmenu a ten zvyčajne trvá 3-4 týždne. Každý nový zvyk potrebuje čas, kým sa v nás uskutočnia zmeny a daná činnosť sa stane zvykom. Ten, kto to vydrží a bude vykonávať pravidelnú a správnu pohybovú aktivitu, pozitívne účinky pocíti najskôr po mesiaci. Je to to isté, ako keď dlhšiu dobu nemôžem behať a “znovu začínam“. Prvé tréningy sú ťažké. Nevládzem, nohy ma bolia, nevládzem s dychom, cítim len nepríjemné pocity. Fakt ma beh zo začiatku vôbec nebaví! Ale postupne ako rastie kondícia a telo si privyká na zmenu, začínajú sa vyplavovať endorfíny, ktoré vyvolajú ten “pocit šťastia“, pre ktorí športujeme. Zrazu je nám pri behu fajn, baví nás to a po behu sa cítime lepšie ako pred ním. To je presne to, čo nešportovci nechápu. Pripadáme im ako blázni, ktorí behajú aj keď nás nikto nenaháňa a nikam sa neponáhlame. A nikdy to nepochopia, pokiaľ sami športovať nezačnú.

Preto je dôležité vytrvať, nevzdať sa, vydržať začiatočnú nepohodu, cez ktorú sme si všetci, čo pravidelne športujeme niekoľko krát prešli (napr. po zranení, chorobe...) Neskôr už vám bude pohyb chýbať. A je jedno, či začnete s plávaním, posilovaním alebo s behom.
Takže len trpezlivosť a sústavnosť a čoskoro sa stanete “bláznami“ závislými od pohybu ako ja :)
Druhá dôležitá vec je, vedieť ako začať, aby to malo požadovaný efekt. A tu odporúčam poradiť si od osobných trénerov, poprípade naštudovať si múdre knihy. Môžete sa tým vyvarovať nie len zbytočným stagnovaním, ale hlavne naučiť sa od začiatku správne pohyby, aby ste predišli zbytočným zraneniam. Predsa chcete športovať aj kvôli lepšiemu zdraviu, nie? Výhodou je aj urýchlenie zlepšovania a rastu kondície. Správny tréner vie aj ľudí motivovať a tým predídete predčasnému ukončeniu svojho predsavzatia.

Pár rád:

Ak začínate s behom (ale aj s iným športom) nesnažte sa bežať čo najrýchlejšie a čo najdlhšie hneď na prvom tréningu. Zvyčajne vám “dôjde dych“ už po 5-10tich minútach, či skôr a domou už len dokráčate. A tak vôbec nedosiahnete požadovaný tréningový impulz na zlepšenie kondície. Ten má trvať najmenej 30-40 min a preto radšej striedajte ľahučký poklus s chôdzou napr. 2 min beh a 2 min chôdza po dobu najmenej 30 minút! Postupom času predlžujte ľahučké bežecké úseky (napr. 6 x 4+2, 4 x 8+2, 3 x 12+2,..) až nakoniec odbehnete súvisle 40 min. Vtedy máte vyhrané a môžete si začať užívať beh a začať postupne striedať rôzne dĺžky behu s rôznymi intenzitami a zúčastňovať sa aj nenáročných bežeckých pretekov.
Chybou je začínať s behom každý deň. Začnite každý druhý deň, 3 x do týždňa. Až po niekoľkých odtrénovaných týždňoch zvyšujte počet tréningov za týždeň, inak vaše telo nebude stíhať regenerovať a postupne sa bude únava len stupňovať. Môžete prísť k pretrénovaniu a to by bola škoda, lebo by musela nasledovať dlhšia pauza.

Plávanie spôsobom Prsia s hlavou nad vodou je pre krčnú chrbticu horšie, ako keby ste neplávali vôbec. (A to asi ani doktori, ktorí vám odporučili plávať, nevedia.) Čo sa týka, zvyšovaniu kondície, je to podobné ako pri behu. Začnite krátkymi úsekmi s prestávkou, ktorú postupne budete skracovať a zároveň predlžovať odplávanú vzdialenosť bez zastavenia.

Prajem vám veľa splnených predsavzatí!

Andrej Orlický(andrejorlicky@centrum.sk)Bookmark: Facebook

späť