Mapa stránky :: Úvodná stránka » Hlavná stránka

Výkonnostné ciele

25.11.2013
14:58

Práve je obdobie, kedy najviac rozmýšľame, čo chceme dosiahnuť a aké preteky absolvovať budúcu sezónu. Niektorí v tom majú jasno už dlhšie a preto majú výhodu oproti tým, ktorí ešte ciele stanovené nemajú.

 

 
Od posledného Ironmana v Podersdorfe som dva mesiace nesedel na biku, behal som len sparing v rámci mojej trénerskej činnosti a plával len jeden- dva krát do týždňa, skôr len na “vyprázdnenie hlavy“ od stresu a problémov. Popri tom som rozmýšľal, čo ďalej. Akým smerom sa uberiem. Viem, že bez športu neviem žiť a jediná možnosť ako sa opäť začať pravidelne, efektívne a s radosťou  hýbať, je určiť si budúcoročné ciele. Po tejto sezóne, ktorá vďaka môjmu zranenie ešte pred prvým triatlonom nevyšla podľa očakávania, som bol trochu demotivovaný. Mal som pocit, že ma už nič v triatlone nedokáže naplniť. Aj keby som sa dostal na OH či IM Havaj, neuspokojilo by ma to.

Teraz ale znovu prichádza chuť trénovať, chuť vstávať ráno 5:15 a ísť plávať, behať,..
A pomohla tomu hlavne jedna vec. A to – určenie si výkonnostných cieľov a zároveň postupné ujasnenie si, ktorých pretekov sa zúčastním ďalšiu sezónu. Chcelo to len čas a teraz sa mi postupne z hmly vynárajú možnosti, ktoré by boli pre mňa dostatočnou výzvou.

Ešte v tom nemám úplný obraz a preto ani ten tréning ešte nezodpovedá môjmu očakávaniu, ale verím, že v tom čoskoro budem mať jasno.
Cesta k cieľu, to je to, čo ma napĺňa. Ale viem, že ten cieľ tam musí byť, inak je to trénovanie celé zlé, “bez života“. Nebude nakoniec dôležité, či si cieľ splním alebo nie, ale to že budem trénovať, pretekať a robiť to, čo mám rád a to čo ma veľmi baví.

Keby som si nestanovil svoj výkonnostný cieľ na ďalšie obdobie, možno by som nakoniec na tréning dnes nešiel.

Len vy si musíte premyslieť, čo chcete dosiahnuť, nie váš tréner. Musí to byť konkrétne, presné, merateľné a s dátumom, kedy to chceme dosiahnuť.

"Chcem sa zlepšiť"- je nedostatočné!

Pre príklad vám napíšem, ako by to malo vyzerať.

Plávanie: v prvý májový týždeň zaplávať 1500m na 25m bazéne za 20:00.

Takýmto spôsobom si čo najpodrobnejšie určiť ciele aj ostatných disciplín, prípadne umiestnenia v konkrétnych súťažiach a podobne. Ideálne je si zároveň stanoviť ciele aj napr. na 3 a 5 rokov. By ste neverili, čo ste schopný za 5 rokov dosiahnuť ! Aj keby sa vám to zdalo teraz nemožné.

Verím tomu, že bez plánovania cieľov by som nedosiahol ani polovicu z toho, čo mám za sebou.

Sústavná silná motivácia je podmienka na dosiahnutie výrazného zlepšenia.

Mám rád jeden citát, ktorý používa aj Paula Radcliffová (držiteľka svetového rekordu v maratóne 2:15:25) Voľný preklad znie: "Keď nedoletíš až na mesiac, budeš aspoň medzi hviezdami."

Toto u mňa platí. Inak by som nemal dostatočnú motiváciu, vstávať o 5:15 na tréning, jazdiť psycho-tréningy na trenažéri, keď je vonku zlé počasie, alebo behať v snehu v mínus 15 stupňoch.
A presne to väčšinu z nás, triatlonistov s ambíciami, čaká.

Takže začnite premýšľať a snívať. Bez cieľov a následnej motivácie bude tréning veľmi ťažký. A možno aj zbytočný.

"Keď nevieš kam smeruješ, skončíš nikde."

 
Ďalšia skutočnosť je tá, že je dôležité, aby ste si uvedomovali každý, čo i len minimálny pokrok a zlepšenie. To je niečo, čo ma udržuje v sústavnej motivácii. Stačí, že o sekundu idem rýchlejšie ako naposledy v rovnakej intenzite (tréningovej tepovej zóne) a je to dôvod "makať" na sebe ďalej s pocitom, že môj vysnívaný cieľ sa približuje.

"Prežívajte pocit neustáleho zlepšovania sa!"

Stále cítim a viem, že stále je čo zlepšovať a v čom môžem byť lepší (a nie len v športe) a len dúfam, že vždy nájdem vhodnú motiváciu a budem si vždy vedieť určiť ciele, aby som tým mojim životom len tak neprechádzal, ale skutočne ho žil.

Andrej Orlický(andrejorlicky@centrum.sk)Bookmark: Facebook

späť