Mapa stránky :: Úvodná stránka » Hlavná stránka

Triatlonové leto

26.08.2013
16:21

Blíži sa koniec sezóny a tu je pár slov od mňa. Aj keď ma niektorí bombardujú, že by som mal niečo napísať, že je naša stránka nejaká polomŕtva, verím, že aj bezo mňa by bol triatlon triatlonom ;)

foto: www.trnava-live.sk

 
No bolo toho veľa, čo sme my,  členovia TTT cez leto prežili a ešte nás toho aj dosť čaká. Naši extrémisti si zase vybrali pre svoju zábavku ďalšie dobrodružstvo v podobe “Inferno Triathlon“  - prevýšenie 5500m - 3,1km plávanie, 97 km cestný bike, 30km MTB a 25km beh, to všetko v brutálne strmých švajčiarskych kopcoch.
Ďalší členovia sa zúčastnili iných, či už krátkych alebo dlhých triatlonoch (všetky výsledky si môžete pozrieť vpravo), mnoho z nich si tento rok vylepšili svoje maximá, alebo zvládli niečo nové, dlhšie alebo ťažšie. Pre niektorých bola táto sezóna prvá triatlonová. Jedni prekonávajú samých seba, iným stačí dobehnutie do cieľa a množstvo zážitkov a endorfínov, zatiaľ čo ďalší majú vysoké ambície a dosahujú pódiové umiestnenia na rôznych druhoch triatlonu. Nebudem nikoho menovať, lebo by som tu nezáživne písal čísla a nakoniec by som na niekoho zabudol a ten by sa doživotne urazil ;)
Ale všetkým členom TTT ďakujem za perfektnú reprezentáciu nášho klubu, nie len na pretekoch a verím, že ste si splnili svoje ciele, alebo zlepšili svoje maximá a hlavne zažili všetko to, čo nám šport dáva.

Áno, aj ja som si konečne naplno užil triatlon v Žiline, s perfektnou organizáciou, rodinnou atmosférou, pekným prostredím a dobrou konkurenciou a tak isto aj v Podersdorfe. Nič tomu nechýbalo a tak sa teším na ďalšie preteky, aj s ďalšími odvážlivcami z nášho klubu.

Metodické okienko :)

Z môjho pohľadu sú dva druhy triatlonov. S povolenou jazdou na biku v háhu (za druhým pretekárom), ktoré sú viac o plávaní a behu a bezhákové, ktoré sú viac o biku. Ale pokiaľ chce pretekár dosahovať kvalitné výsledky, nemôže mať slabiny (ani v depe, obúvaní a vyzúvaní sa na biku, vyzliekaní neoprénu, ...) Je na vás, či si vyberiete kros, šprint, olympijský, ironman... Každý má svoje špecifiká a na každý sa preto treba aj tak pripravovať.
Druhá vec je, pokiaľ chceš dosahovať výsledky na Slovensku, kde sa na rovnakých vzdialenostiach inak preteká ako na medzinárodných pretekoch v zahraničí, treba si to uvedomiť. To chcem pripomenúť hlavne mladým pretekárom, aby nezabudli, že európsky a svetový triatlon je niekde inde a preto tomu náležite venovať prípravu. Nevyplávaš vpredu, nemáš šancu na dobrý výsledok. Ja som si to našťastie pred viacerými rokmi uvedomil dosť skoro (keď zmenili pravidlá -bezhákové krátke triatlony, na s povolením draftingu a jazdenie v skupinách). Kedysi bolo plávanie mojou najslabšou disciplínou a viacerí okolo mňa ma označovali za triatlonového “neplavca“.  Predsa len dve minúty na 1500m na prvých a bolo bez šancí... Dve zimy som sa zameral prioritne na plávanie a zrazu sa plávanie stalo mojou silnou stránkou a prišli aj úspechy (jasne že treba k tomu aj kvalitný bike a rýchly beh, ale bez dobrého plávania nemáš žiadnu šancu!!)
Viacerí si povedia, no čo, tak sa presadím v krose alebo na stredných alebo dlhých triatlonoch. Ale pozor, nastalo obdobie presunu starších špičkových pretekárov z krátkeho triatlonu na stredné a dlhé. Sám som zažil, či v Klagenfurte, v Rothe, Kodani,... že som vyplával vpredu, ale na bike naskakovalo v jednej minúte 15-20 pretekárov, vytvorili sa skupinky so “psychologickým“ hákom a slabšie plávajúci jedinci už mali problém tieto skupinky dobehnúť, aj keď boli výborní cyklisti. Čiže celosvetovo už bez kvalitného plávania, je takmer nemožné sa presadiť na top pozície.
Pozor, aby ste “neostali“ mysľou na Slovensku. To čo stačí na Slovenský pohár, zďaleka nestačí “vonku“. Naši mladí reprezentanti to určite na EP juniorov či MEJ sami zažili. Keby v Žiline štartovali len najlepší česi, maďari, a poliaci. Vyplával by som ale 40ty!! Len Čechov by bolo predo mnou 20! Stačí si pozrieť výsledky z Brna z minulého roku, kto by neveril, ako sa pláva u susedov.
A prečo to všetko vlastne píšem? Vidím tu veľký potenciál hlavne medzi žiakmi a dorastencami, ale aj juniori ešte môžu poskočiť. (ako junior som bol stále slabý plavec) A bola by škoda, keby sa pozeralo len na vlastný piesoček a kalkulovalo sa len s tým, kto je koľký v Slov. pohári a M-SR, a by vám nakoniec  “Európa“ ušla. Poviem vám v dobrom, Majster SR vo svete nič neznamená. U nás vždy bola len hŕstka pretekár, čo sa dokázali presadiť na medzinárodnom poli. A boli to tí, čo rýchlo pochopili, čo je pre úspech v triatlone dôležité. No ale na to sú tu aj vaši tréneri.

A poviem vám jedno. Niektorí strašne preceňujú moje výsledky, pritom je to len kvôli tomu, že na Slovensku nie je v krátkom triatlone silná konkurencia. Stačí si pozrieť, ako som behával pred desiatimi rokmi v triatlone 10km (32:30). Teraz treba na rovnaké výsledky vo svetových pohároch dať minútu dole na plávaní a minútu na behu. Čiže keby sme nemali Riša, tak sme výkonnostne (mužské kategórie) išli výrazne dole za posledné roky a mne stačí dosahovať podpriemernú výkonnosť a na Slovensku sa presadím (pokiaľ neprídu Maďari, Česi, Poliaci...) Ja viem kde sa nachádzam. Viete aj vy kde sa nachádza Slovenský triatlon? Možno sa už nikomu nechce obetovať tomu to, čo som kedysi musel ja. Možno chýba profesionálny klub, ako bola kedysi Dukla TN, aby podchytila talenty. Ale ani v Maďarsku a v Čechách, to nie je iné ako u nás, čo sa týka klubov. Tak neviem. No a preto píšem, lebo vidím vo viacerých a nie len mladých, veľký  fyzický potenciál a o pár rokov by mohlo byť aj Slovensko triatlonovo porovnateľne silné s CZE alebo HUN, a nie len s pár jedincami a nie len v okrajových druhoch triatlonu.

Andrej Orlický(andrejorlicky@centrum.sk)Bookmark: Facebook

späť