Mapa stránky :: Úvodná stránka » Hlavná stránka

Roth je viac ako len preteky v dlhom triatlone. Kto tam bol, vie, že popísať atmosféru, podeliť sa o zážitky a vykresliť malé kúsky obrovskej mozaiky emócií je viac než ťažké... Ak nie nemožné. (Aj) preto je Roth považovaný za Mekku triatlonu. Pre nás však navždy bude ešte viac...

napísala a foto: Daniela Števánková

 
Roth je spleťou príbehov ľudí, ktorí milujú triatlon. Tie naše príbehy sa na tomto mieste prepojili pred troma rokmi. Ale pekne poporiadku.

 

Karel si žil šťastným rodinným životom, s milovanou manželkou a s troma úžasnými ratolesťami. Zdravie však nie je v našich životoch samozrejmosťou. Keď odíde, môže padnúť ako tieň na naše životy. Karel ostal sám. S deťmi. Najmladšia Esterka mala šesť rokov, keď maminka odišla k anjelom...

 

Nebolo to ľahké, ale Karel sa postupne vrátil do života. Pomohla mu k tomu registrácia do Rothu na triatlon ironmanských objemov. Nič nezamestná myseľ lepšie ako tréning, nič nehojí boľavé srdce lepšie ako ubolené telo. Tréning začal vášnivo - 25 km behom do práce, 25 km behom z práce. Po čase si telo zvyklo, ale ak Karla niekde stretnete, spýtajte sa ho na jeho prvý bežecký tréning - je to vskutku napínavý príbeh, pri ktorom vám je už na začiatku jasné, že toto nemohlo skončiť bez následkov :)

 

Karlova triatlonová premiéra bola teda v Rothe 2009 a bol to prvý jeho triatlon. A rovno na ironmanských objemoch. Toto mestečko mu vlialo novú chuť do života a prihlásil sa aj na ďalší ročník. A v roku 2010 sme sa tam stretli. Ja ako divák, Karel ako pretekár. Pravdupovediac, nebolo to naše prvé stretnutie - to sa odohralo pár dní predtým v Skalici na kros triatlone, kde bol Karel so svojim kamarátom Patrikom na tréningu. Ale zabite ma, ja som si Karla vôbec nevšimla. Obdivovala som Patrikov nový Cannondale so sexi Leftynkou a Karel... stál vraj vedľa mňa, ale bol tak trochu neviditeľný... :)

 

Čo bolo ďalej už nemusím vysvetľovať. To je každému jasné... Roth sme v roku 2011 vynechali - pozerali sme live stream na nete, ale na ďalší rok sme sa do tohto mestečka vrátili. Tentokrát to bol môj prvý "Ironman" - 3,8 km plávania, 180 km cyklistiky a 42 km behu bolo pre mňa splnenie detského sna a čas 12:13:44 predčil všetky moje tréningové očakávania. A prihlásili sme sa aj na ročník 2013.

 

No a uznajte sami, po krátkom nedokonalom vysvetlení, čo všetko pre nás Roth znamená, kde inde sme sa mali vziať ak nie práve na tomto mieste? Keď sme cez Vianoce písali organizátorom pretekov, či by to bolo možné, nevedeli sme, čo môžeme čakať. To, čo prišlo predčilo všetky naše najbujnejšie sny. Zháňanie všetkých dokumentov a administratívne záležitosti nám zabrali celého polroka, ale stálo to za to! Roth sa stal tak trochu našim mestom. Stretli sme tam úžasných ľudí, ktorí nám pomohli vyryť poriadne hlboké spomienky na náš "svadobný týždeň".

 

Vzali sme sa 13.7.2013, približne 15 hodín pred štartom "Ironmana". Náš outfit vzbudzoval pozornosť, najviac snáď originálna svadobná kytička, ktorú mi vyrobila naša Esterka. Na svadbe sme mali nakoniec len jedného svedka - Peťa Vabrouška, ktorého (nielen) triatlonovému svetu netreba predstavovať. Náš kamarát Dušan, pre ktorého mal byť tohtoročný Roth prvým Ironmanom by vynikajúco doplnil našu maličkú svadobnú výpravu ako druhý svedok, bohužiaľ, pár dní pred odjazdom spadol z bicykla a bolo po Ironmanovi. Naša "svadobná výprava" bola maličká, ale som veľmi vďačná každému, kto sa zúčastnil. Možno až dodatočne si ešte viac uvedomujem ako veľa to pre mňa znamená (mami, oci, moc ďakujem.. za všetko..). Rodinné vnímanie pretekov podčiarkol aj fakt, že Roth 2013 bol prvý Ironman pre môjho brata (prihlásili sme ho takmer proti jeho vôli). Zvládol ho úplne pod kontrolou za 11:25 a ja mu k tomuto výkonu veľmi blahoželám!

 

Samotné preteky nadobudli úplne nový rozmer - záujem médií totiž spôsobil, že pretekári aj diváci nás spoznávali a tak povzbudzovanie na trati bolo miestami naozaj veľmi osobné. Aj profesionálna časť štartovného poľa, ku ktorej človek vzhliada s určitou dávkou rešpektu nám ukázala, že všetci sme jedna veľká triatlonová rodina. A neverili by ste aké obrovské srdce má Belinda Granger - naozaj úžasná žena! Osobitnú symboliku malo blahoželanie od Lothara Ledera a jeho manželky Nicole Leder - stretli sme sa dve hodinky pred svadbou pri odovzdávaní bicyklov do depa. Obidvaja sú triatlonovou špičkou - Lothar je prvý človek planéty, ktorý dal Ironmana pod 8 hodín, Nicole zvíťazila na niekoľkých veľkých ironmanských podujatiach a v Rothe končila svoju profesionálnu kariéru. Prianie na krásny spoločný život od tejto triatlonovej manželskej dvojice malo pred sobášom zvláštnu symboliku.

 

O Rothe by som dokázala písať veľmi veľa a veľmi dlho. A asi aj trpezlivý čitateľ by toho už viac nezvládol... Tak nechám radšej rozprávať obrázky, prípadne môžete si pozrieť aj krátke video: www.youtube.com/watch

A ak radi čítate a chcete si trochu oprášiť cudzí jazyk: www.challenge-roth.com/en/news/newsmeldungen/2013_07_13-5.html

Andrej Orlický(andrejorlicky@centrum.sk)Bookmark: Facebook

späť