Mapa stránky :: Úvodná stránka » Hlavná stránka

Ako skvalitniť to, čo práve robíme a niekoľko mojich postrehov z uplynulých dní v podaní TTT

foto: Džuso

 
Najprv sa vrátim k absolvovaným bežeckým pretekom. Aj keď sme sa tento krát zúčastnili behov okolo sviatkov poskromne, musím pochváliť všetkých členov TTT a MSTA, za príjemnú atmosféru ktorú vytvorili a aj preto som si aj ja fajn zapretekal a otestoval ako na tom som. Gratulácia patrí aj Paľovi  Kovalovi , za obhájenie víťazstva v Trnavskej bežeckej trilógii. Niektorých zastihla počas sviatkov choroba. Ja som si svoje 4 dni odležal uplynulý týždeň ;)
Príprava na tohtoročnú triatlonovú sezónu je v plnom prúde, aj keď nám tu v Trnave počasie moc nepraje (často samí ľad), pridám vám jeden typ, ako ešte viac zefektívniť tréning.
Je to jednoduché a pritom zložité – sústrediť sa na to , čo práve teraz robíme
Myslím tým práve “v tejto sekunde“.
Plávaš tempové úseky? Sústreď sa na každý záber. Od prvého až po posledný pred obrátkou. Nerozmýšlaj nad tým, koľko máš ešte odplávať, koľko si už odplával, čo ťa čaká na večeru, prečo nemal dnes tvoj šéf v práci dobrú náladu a čo kúpiš žene na narodeniny. Áno, viem. Mnohí z vás si idú na tréning oddýchnuť, možno sa vám už nechce vôbec na nič sústrediť a jednoducho to len nejako odbeháte, či odplávate, či pri filme odtočíte na trenažéri. Ale nebolo by efektívnejšie, keby ste sa čo najviac sústredili práve na to, čo práve teraz robíte? Nie naopak? Ako keď potom v škole, v práci, rozmýšľate nad tým, kedy konečne vybehnete na tréning alebo sadnete na bike. Nie je lepšie v škole sa sústrediť na školu, v práci na prácu a na tréningu na tréning?
Keď bežím, snažím sa vnímať všetky pocity, ktoré pri pohybe mám, snažím sa uvoľniť všetky svaly,  ktoré pri danom pohybe nepotrebujem, snažím si kontrolovať techniku, ekonomiku pohybu, ako dýcham, vnímam ako dostupujem, ako sa odrážam, ale aj ako je pekne všetko zasnežené a ako mi vŕzga sneh pod nohami a narážajú snehové vločky do tváre. Áno, aj ja niekedy “len“ utekám. Ale prídem domou a uvedomím si, že si vôbec nepamätám, čo som videl, koho som stretol, ako sa mi bežalo, lebo som rozmýšľal nad minulosťou, alebo budúcnosťou a nie nad tým čo som práve robil. Ten zážitok som si nevychutnal tak ako by som chcel.

Asi aj preto rád behávam sám. Lepšie sa viem sústrediť na to, čo práve robím a čo sa okolo mňa deje. Ale to isté sa dá aplikovať aj na bike alebo plávanie. Niekedy stačí odplávať polovicu naplánovaného a pokiaľ je to kvalitné, s maximálnym sústredením sa na každý pohyb, kontrolu techniky, intenzitu, dýchanie, ... môže nám to dať oveľa viac, ako len jednoducho odtrénované, aj keď všetko.
Snáď som to nenapísal moc zložito, čo som týmto článkom chcel povedať ;)
Prežívajte prítomnú chvíľu!
Držte sa!

Andrej Orlický(andrejorlicky@centrum.sk)Bookmark: Facebook

späť