Mapa stránky :: Úvodná stránka » Hlavná stránka

Víkendové akcie STÚ

03.12.2012
13:13

Tento víkend sa uskutočnila slávnosť na počesť “25 rokov organizovaného triatlonu na Slovensku“ spolu s vyhodnotením Slovenského pohára za rok 2012 a na druhý deň Volebná konferencia STÚ.
Tu je pár mojich myšlienok.

 
Z môjho subjektívneho pohľadu to bola asi najvydarenejšia akcia za posledné roky, spomedzi vyhodnocovaní  Slovenského pohára a podobných podujatí. Prostredie bolo vytvorené adekvátne tomu, čo sa konalo. Pozadie tvorené fotkami našich olympionikov Riša a Paľa, pohotový moderátor (meno si nepamätám), všetko klapalo ako malo.
Náš klub prevzal tieto ocenenia:
Silvia Blahová 3. miesto v triatlone a 2. miesto v aquatlone v hlavnej kategórii žien
Pavol Koval 2. miesto v duatlone v kategórii veteránov I
Andrej Orlický 1. miesto v triatlone v hlavnej kategórii mužov

Na druhý deň sa konala Volebná konferencia. Prezidentom STÚ sa stal Jozef Jurášek a ostatné fakty, ktoré sa odhlasovali, si môžete prečítať tu: www.triathlon.sk
Musím vám prezradiť myšlienky, ktoré mi rezonovali v hlave cestou domou.
Takmer všetci sme amatéri na poli funkcionárskom. Tréneri, pretekári, organizátori ...
Ale aj tak mi nedá nespomenúť, že som bol sklamaný so samotnými voľbami.
Bolo mi divné, že ľudia, ktorí sa uchádzajú o post člena výkonného výboru, nevyužili možnosť propagovať svoje myšlienky a návrhy, ktoré by v prípade zvolenia presadzovali v STÚ. Niečo, čím chcú prispieť do triatlonového diania na Slovensku. Česť výnimkám (Jurášek, Holečko, Bernáth, Varga,...)
Niektorí síce vystúpili v diskusii, ale počuli sme od nich iba kritiku a útoky na druhých a nič čo by malo nám, zástupcom klubov, ktorí sme mali právo voliť, naznačiť, kto je ten správny pre výkonný výbor na ďalšie 4 roky, kto by mal zastupovať nás, triatlonistov.
Nakoniec som nevolil systémom- áno, ten má  víziu a návrhy, ktoré sa mi páčia a tomu dám hlas (iba p. Jurášek mal pripravenú reč, možno Bernáth), ale volil som viac-menej iba podľa toho, koho ako poznám a – ten sa nevie korektne správať, toho voliť nebudem. Niektorých som videl prvý krát a nič o nich neviem. Nechcem nikoho menovať, aby sa náhodou neurazil, ale tí čo ma poznajú vedia, že si poviem svoj názor a snáď o 4 roky už bude z čoho vyberať.
Či všetci si myslia že rola člena výkonného výboru je len rozhodovať? Či  tam čakajú, že budú dostávať návrhy, ktoré niekto iný prednese a buď budú za alebo proti? Neviem. Pripadá mi to tak.
Fakt mám z toho zmiešané pocity.
A áno, bolo mi niekoľko krát ponúknuté kandidovať, ale rozhodol som sa už dávno, že na to ešte neprišiel môj čas. Mám veľa inej práce a záväzky, ktoré mám voči klientom- zverencom, ktorým sa chcem prioritne venovať. Aj ja mám iba 24 hodín/deň a prioritu som si už vybral.
Ale ako vždy aj teraz som ochotný podávať návrhy, ako som aj niektoré predniesol pri diskusii a možno pôsobiť v nejakej sekcii popri STÚ.
Na druhej strane som bol rád, že sme stále všetci normálni ľudia, nie stroje. So svojimi dobrými a zlými stránkami, niektorí so svojou ješitnosťou a urážlivosťou, niektorí sa vedia ľahko vytočiť a iní zase vedia ukľudniť každú situáciu. Všetci, čo sme tam boli, sme zapálení pre triatlon, všetci tomu Slovenskému chceme pomôcť a máme ho radi. Som rád, že nemajú všetci jeden spoločný “názor“ ako za komunizmu a je tu priestor na diskusiu. Je normálne, že vždy niekto bude viac a niekto menej spokojný.
Keď sa jedného názoru (človeka) zastaneš, druhých si tým môžeš pohnevať. Asi to tak má byť a asi zatiaľ nikto nevymyslel lepší systém, ako je “Názor väčšiny“. Treba to len rešpektovať a pokiaľ máš opačný názor a myslíš si že tvoj je lepší, treba to rozumne prezentovať , bez urážok a návalov zlosti, hoci viem, že nie vždy sa to dá.
Sme len ľudia!
Držte sa! (Nie len členovia VV ;)

 

Andrej Orlický(andrejorlicky@centrum.sk)Bookmark: Facebook

späť