Mapa stránky :: Úvodná stránka » Hlavná stránka

Viacerí sa ma pýtali, ako a čo treba pri založení klubu a riadnom zaregistrovaní na Ministerstve vnútra ako Občianske združenie, s možnosťou prijímať 2%, ako aj registrácia v Slovenskej triatlonovej únii.

 
Keďže sme klub zakladali ešte v roku 2007, možno sa niektoré veci mierne pozmenili a hlavne sa zmenili poplatky, keďže vtedy boli ešte koruny.
Snáď si to ešte trochu pamätám.
Na založenie klubu treba minimálne 3 ľudí. Treba spísať zápisnicu z ustanovujúcej členskej schôdze na ktorej sa zvolí predseda, poprípade podpredseda a iné funkcie, určiť podľa stanov, kto bude štatutárny zástupca klubu a bude môcť podpisovať, nakladať s klubovým účtom a podobne.
Treba si určiť sídlo združenia a názov. Tu netreba uvádzať pred názov klubu ŠK, športový klub a iné, lebo potom by ste to museli písať všade v zmluvách a podobne. Keby som to vedel, tiež to nedám pred náš názov TTT. Prikladám naše Stanovy a Zápisnicu + prezenčnú listinu zakladajúcej členskej schôdze. Pre svoje  stanovy môžete vpohode použiť ako vzor naše. Ale pozor, Stanovy majú mať určitý obsah a pokiaľ tam bude niečo chýbať, tak vám to pošlú naspäť na opravu či doplnenie. Ako aj nám ;)
Každá dodatočná zmena v Stanovách je spoplatnená, zmena názvu klubu či iná zmena.

Takže aký je postup. Vypracujte si Stanovy, napr. podľa našich (ja som tiež nejaké prebral z internetu ;) pošlite na schválenie na Ministerstvo vnútra, tuším na Odbor vnútorných vecí. Tam majú na schválenie dva mesiace (zväčša je to vybavené o dosť skôr) Treba ich poslať spolu s kolkom (teraz vraj 66 euro, opravte ma ak sa mýlim). Adresu nájdete na nete. (aby ste to nemali až tak ľahké ;)

Keď Stanovy prídu overené s potvrdenou registráciou, zvoľte si predsedu a atď. Vypracujte Zápisnicu + prezenčnú listinu (môžete podľa našej) a treba s tým ísť na Štatistický úrad vo svojom okolí a zaregistrovať sa ako Občianske združenie, tam je zase nejaký kolok. Tu vám určia IČO. Pokiaľ nebudete mať zamestnancov a nebudete fungovať ako firma (nákup, predaj a podobne) tak sa nemusíte registrovať na Daňovom úrade.
Potom si treba dať spraviť klubové razítko.
So všetkými dokumentmi treba ísť do banky a založiť si klubový účet.  Tu treba vložiť zakladajúcu sumu na účet. Kedysi vo VÚB 200,- Sk.
Pokiaľ chcete prijať 2%, musíte fungovať jeden kalendárny rok. Čiže pokiaľ chcete v roku 2014, prijať dve percentá za rok 2013. Musíte mať klub registrovaný do konca roku 2012. Teoreticky by sa to ešte malo stihnúť ;)
Aby som nezabudol, všade si nechávajú kópie Stanov a IČO, tak si ich noste zo sebou.
Potom pošlite kópie Stanov na STÚ (Slovenskú triatlonovú úniu) + zaplatíte členský poplatok a ste riadny klub. Takže troška byrokracie a behania po úradoch, ale snáď vám to týmto uľahčím, keďže ja som kedysi postupne sám zisťoval čo a ako.

Bolo by fajn, keby niekto, kto zakladal klub v blízkej minulosti konkretizoval poplatky ako aj ma poopravil, ak sa niečo od roku 2007 zmenilo, alebo som si to už dobre nepamätal.

Ešte dodám, že potom treba tuším do konca novembra 2013 ísť k notárovi (každý rok) a zase nejaké papierovačky pre 2% ;) ale to už potom zistíte tu: www.rozhodni.sk

Tak vám prajem veľa trpezlivosti pri zakladaní klubu!
A vôbec to nie je také náročné ako vyzerá ;)

Stanovy vzor:

1.strana

2.strana

3.strana

Zápisnica + prezenčná listina

Andrej Orlický(andrejorlicky@centrum.sk)Bookmark: Facebook

späť