Mapa stránky :: Úvodná stránka » Hlavná stránka

Nie som žiadny odborník na stravu, ale keďže stále ma ľudia bombardujú otázkami ako sa stravovať, ako chudnúť a podobne, opíšem 27 ročné skúsenosti s mojim stravovaním sa vo výkonnostnom športe.

foto: Džuso, internet

 
Kde začať. Možno tým, že k napísaniu tohto článku ma vyprovokovalo aj to, keď som pred chvíľou dobehal, vonku bolo asi 25 stupňov a tma a stretol som dvoch zvlášť bežiacich bežcov naobliekaných, ako keby bolo mínus 10. Prečo si 90% populácie myslí, že čím sa viac naoblieka a viac vypotí, že aj viac schudne? To je nezmysel. Spáli rovnaké množstvo energie ako keby bol len v tričku a trénkach ako ja. Príde domou, napije sa vody a váha je naspäť. Akurát mohol pri rovnakej námahe bežať pohodlnejšie a rýchlejšie ako prepotený a zababušený v zimnej čiapke a v šušťákoch.

Môj názor na chudnutie a veci s tým súvisiace je jednoznačný:
príjem – výdaj, to sú dve slová, ktoré rozhodujú o tom koľko vážime.
Nikto nepriberie zo vzduchu alebo z čistej vody.

Už niekoľko rokov si udržujem rovnakú váhu. Moje maximu je 82kg a preteková váha 78kg. V tomto rozmedzí sa pohybujem takmer nepretržite cca 15 rokov. (okrem chorôb) Moja výška je 193 cm.
Dosiahol som to len tým, že za tie roky som prišiel na to, čo moje telo potrebuje, ako reaguje na rôzne potraviny a priebežná kontrola hmotnosti takmer každé ráno po zobudení.
Tí, čo ma poznajú vedia, že keď veľa trénujem, tak jem za troch a keď nerobím takmer nič, tak jem málo. Vedia, že moje obľúbené jedlá sú klobáska, vyprážaný syr s hranolkami, pečená kačica, mám rád zmrzlinu a čokoládu.

Teraz vám opíšem moju stravovaciu filozofiu.
Pre mňa sú všetky diéty od výmyslu sveta a zázračné pirulky strata času. Jasne, že môžu zaberať. Pokiaľ sa zníži príjem kalórií. Ale... stravovanie by malo byť také, aby ste si udržali váhu akú chcete a pritom jete jedlá ktoré vám chutia, ktoré telo potrebuje, ktoré dávajú telu správnu a potrebnú energiu.
Dokážete vaše diéty jesť roky? Keď nie, tak je tá diéta zbytočná. Lebo keď ju skončíte, budete tam kde ste boli pred tým. Keď nie horšie.
Ďalšia vec, ktorá nemá pre mňa logiku, je jesť napr. do 18tej a potom už nič. Aká je v tom logika, keď tu rozhoduje iba príjem a výdaj ? Ja mám takmer každý deň druhú večeru okolo 23:00. Mal by som podľa teórií mať už 200kg a nespäť celú noc, lebo keď trávi, tak sa vraj nedá späť, či ako sa to hovorí. Ja práve nezaspím, keď som hladný ;)

Chceš schudnúť?
Dobre, tak zvýš výdaj energie a zníž príjem “energie“. Jednoduché, nie?
Keď múdri ľudia zistili, že priemerný priemerne pracujúci a pohybujúci sa človek za deň minie 2500 kcal (ženy 2000 kcal), tak pokiaľ zješ viac ako 2500 priberieš, menej budeš chudnúť. (keď si priemerný človek)
Len pozor! Verím tomu, čo povedali múdri ľudia, že pokiaľ klesne príjem pod minimum pre telo potrebné na prežitie (cca 2000kcal), telo spraví obranný mechanizmus, a akonáhle sa zvýši príjem, začne si telo uklada zásoby, pre prípad ďalšieho hladovania. To je tzv. JOJO Efekt, známy po ukončení rôznych drastických diét. Takže doporučujem znížiť príjem iba na normál, cca 2000kcal. Pokiaľ sa chudnutie zastaví, už je tu jediná možnosť a to zvýšiť výdaj. Jednoducho sa začať viac hýbať (alebo viac myslieť, aj to spaluje ;)
No, ale my sme športovci, takže náš výdaj môže byť až 8000 kcal/deň a vtedy môžete jesť za troch normálnych ľudí, voziacich sa všade autami a pracujúcimi za stolom.
Jednoducho nám takí môžu závidieť, že si dám po večery litrovú zmrzku so šlahačkou a aj tak nepriberiem.
Pre každého je “normálne“ jedenie rôzne. Pokiaľ si vyrastal u mojej babky, tak by bolo pre teba normálne zjesť na večeru pol hrnca gulášu s polkou chleba. Pre iných je normálne detská porcia.

(Raz k nám prišla jedna kamarátka, ktorá stále vravela, že potrebuje pribrať a stále sa jej nedarí. Vravela že je strašne veľa a nepriberá a nepriberá. Keď jej Silvia naložila našu normálnu porciu večere, zjedla možno tretinu z toho a na nás pozerala, že sa prežierame. Hneď som pochopil, že problém je v jej “normálnej “ porcii, zvyknutej z domu.)

Ja som triatlonista a pre to, aby som kvalitne dokázal odtrénovať dva tréningy za deň + práca + normálny život potrebujem určité množstvo energie. Ale nie hocijakej energie. Jednoducho potrebujem kvalitný benzín, aby som aj kvalitne zvládol odtrénovať. A to je ako prioritný základ cestoviny, ryža, pečivo a chlieb.
U nás (a nie len u nás) je zvykom dať malú kôpku ryže a rezeň cez celý tanier. Zlý pomer. Pomer by mal byť cca tri ku jednej. (300g prílohy+100g mäsa) Nie sme kulturisti (mäso=bielkoviny) a navyše veľké svalstvo je pre nás nevhodné.
Druhá vec je pestrosť stravy. Pokiaľ netrénuješ viac ako 20 hodín týždenne, telo si dokáže všetky vitamíny a minerály dopĺňať kvalitnou, pestrou stravou, plnou ovocia a zeleniny, rôzneho druhu.

Nechaj telu vybrať si čo mu chýba. Často sa mi stáva, že telo si samé vypýta, čo mu chýba. Napr. som v obchode s potravinami a mám chuť na pomarančový džús, alebo na mäso. Inokedy na sladké, alebo minule na kyslú kapustu, hoci som ju mesiace nejedol, zrazu som mal na ňu strašnú chuť. Tak som si ju kúpil a kilo zjedol na počkanie. O tri dni na to som nechápal ako mi to mohlo vtedy tak chutiť. Teraz keď som na ňu pomyslel, stiahli sa mi kútiky na ústach a vôbec ma neláka. Takže treba počúvať svoje telo a dať mu čo mu chýba.

Vďaka tomu, že mám dosť veľký výdaj, môžem si dopriať aj to, čo mám rád, bez nejakých následkov na váhe. A keď sa blížim k 82kg, stačí mi vynechať všetky sladené nápoje a za mesiac mám 1-2kg dole. To je aj také doporučené množstvo, cca 2kg/za mesiac, čo nie je pre telo drastický zásah.
Ja mám rád svoje telo, tak sa snažím byť na neho dobrý a ono sa mi odvďačuje tým, že stále môžem robiť triatlon. Ale vráťme sa k téme.

Ďalšia podstatná vec je, že či máme nadbytok tuku alebo svalstva. Veľa svalstva je pre výkon v triatlone, ale aj v iných športoch, ešte horšie ako nadbytok tuku. Pri rovnakom objeme je svalstvo výrazne ťažšie a čo je horšie, spaľuje veľké množstvo energie, ktoré by sme mohli využiť inak. Spotreba kyslíka je tiež výrazne zvýšená. Stačí sa pozrieť na najlepších triatlonistov (nie na fotkách, kde vyzerajú, že sú veľkí, ale naživo sa vedľa nich postaviť). Minimum, ale za to kvalitného svalsta, minimum tuku. Pokiaľ chceš byť špičkový pretekár, musíš si vybrať. Nedá sa byť krásny svalnatý chlapec, na ktorého letia baby a zároveň v top 10 na MS v triatlone. Manželky a frajerky to musia pochopiť ;)
Čo vtedy, pokiaľ chceme znížiť svalstvo? S Maťom Balážom sme to skúšali a ide to. Je to síce drastické pre hlavu, ale zásluhou výrazného obmedzenia prísunu bielkovín (mäso, mliečne výrobky, vajcia, fazuľa...), sa nám podarilo niekoľko kg zo svalstva ubrať a zároveň zvýšiť tým výkon na pretekoch. Čo na to jeho Mirka.... ;)
Teraz k načasovaniu stravovania.
Doporučujem podľa vlastných skúseností, mäso, vajcia a iné ťažké jedlá jesť až po poslednom tréningu (zväčša až na večeru).
Raňajší tréning chodím nalačno a raňajkujem až po ňom. Keď ma čaká ťažší intenzívny tréning, tak si dám niečo malé sladké - tyčinku, banán, puding.
Veľké jedlo doporučujem cca 4 hod pred tréningom. Keď sa ide na bike tak stačia aj dve hodiny, pokiaľ nás nečaká tréning s vysokou intenzitou, alebo kopce.
Keď je pocit hladu, je v pohode dať si tyčinku, jablko,... aj chvíľku pred tréningom.
Pokiaľ ma čaká ešte tréning, tak aj obed si dávam veľmi ľahký, podľa možnosti bez mäsa.
Cestoviny s ľahkou omáčkou, ryža so zeleninou, musli, ...

Pijem veľa vody. Stále mám po ruke fľašu s vodou. Pijem denne minimálne 3 litre čistej vody. Telo je zo 70 % z vody, nie z "kokakoli". Dehydratácia je častejšia, než si myslíme.

Teraz sa vyjadrím k doplnkom.
Kedysi strašne dávno, som skúšal takmer všetko. BCAA, L-karnitín, kreatín, proteíny, gajnery a milión všeliakých vitamínov a minerálov. Zistil som, že akurát dávam zarobiť firmám, ktoré to vyrábajú a oblbujú nás ako to super pomáha. Blbosť. Nikdy som nič necítil. Žiadny rozdiel s tým a bez toho. Jediné, čo doporučujem a to je možno tiež len môj placebo efekt, je Wobenzim, ktorý si dávam na urýchlenie zranení. Mal som asi 20x vyvrtnutý členok a zdá sa mi, že to trochu urýchluje hojenie.
Napr. L- karnitín je najväčší podvod na športovcoch. Nikdo nikdy nedokázal (žiadne testy to nepotvrdili), že to fakt pomáha spaľovať tuky. Nič si z toho nerobte, aj ja som tomu kedysi, ešte ako junior, veril.

Ako som písal vyššie. Pokiaľ trénuješ menej ako 20 hodín týždenne a máš kvalitnú stravu, nič dopĺňať nepotrebuješ. Keď som bol profesionál a trénoval som nad 20 hod., pre istotu som jedol akurát multivitamín ABCplus a C 1000mg, ostatné len podľa potreby.  Svalstva nechcem veľa a tak ani žiadne proteíny navyše.
Iba priamo pri tréningoch a pretekoch používam gély, energetické tyčinky, solné tablety, jontové nápoje, zväčša od renomovanej firmy ENERVIT, aj preto, že som mal v priemere 3 dopingové kontroly za rok a chcel som si byť istý že som čistý (aj keď teraz pri “napichaných“ kuratách... )
O stravovaní sa pri tréningu a pretekoch inokedy.

Čo ešte napísať. Hm, možno keď sa niečo opýtate.
Tak na záver - neverte všetkému, čo je v reklamách a robte si svoje úsudy. A nie len o strave ;) Niekedy stačí logicky uvažovať. A neverte ani tomu, s čím je odfotený McCormack, Armstrong, Goméz, Frodeno,... Za tie penazie by som aj ja tvrdil, že som taký dobrý vďaka "Detskej krupici" a aj preto, že jem každý večer Pribináčika. ;)

Tí, čo hľadajú ľahšie cesty ako kvalitný tréning, kvalitnú stravu,... nikdy nič nedosiahnu. Lebo ľahšia cesta neexistuje. Žiadne super preparáty nefungujú bez tréningu. Nepotešil som vás? ;)
Nič si z toho nerobte. Toto sú čisto moje názory na vec a ty môžeš mať iný.

Andrej Orlický(andrejorlicky@centrum.sk)Bookmark: Facebook

späť