Mapa stránky :: Úvodná stránka » Hlavná stránka

Dvojdňové triatlonovanie máme za sebou. Najprv tu bol tradičný Mikrotriatlon a na mape Slovenska sa v nedeľu objavilo nové podujatie Hurbanovský triatlon.

foto: Džuso, Veronika

 
Sedím v penzióne v Nemeckom Roth-e, kde máme v nedeľu ETU Challange Roth Triathlon na vzdialenostiach 3,8km -180km-42,2km. Čaká nás rýchla trať, kde padol minulý rok najlepší svetový čas na ironmanskej trati. Andreas Raelert to zvládol za 7:41:33. Uvidíme ako rýchle to bude tento rok. Tohtoročný favorit na víťazstvo Timo Bracht si dal za cieľ pod 7:50.
Vraj sú to zároveň ME ETU v dlhom triatlone. No fajn. Teším sa a som už aj trochu nervózny. Cítim sa silný, ale skôr na polovičnú vzdialenosť. Verím, že aj ostatní z klubu (Peter, Paľo, Silvia, Danka a Ľubo)si to dokonalo užijú. Danka bude mať svoju premiéru na IM trati.
V rámci prípravy sme sa zúčastnili posledný víkend na dvoch šprint triatlonoch. Boli to posledné intenzívne kilometre.
Najprv Mikrotriatlon vo Dvoroch nad Žitavou.
Mrzí ma moje zaváhanie v depe. Nešlo mi nejako zapnúť prilbu a prvá skupina mi ušla. Snažil som sa ju dobehnúť najprv sám a potom s Ukrajincom Alošinom, ale nepodarilo sa nám to.
35 sekúnd straty po biku bolo veľa na tak dobrých bežcov a podarilo sa mi aspoň predbehnúť Viktora a bezpečne uchrániť titul M-SR v šprinte pred chalanmi, čo boli v treťom balíku.
 Na behu som sa v jednej zákrute vysypal, čo bola moja chyba, hoci som si dával veľký pozor na moje členky. Našťastie sa mi vôbec nič nestalo a tak som išiel potom až do konca už len na istotu, nezraniť sa na hrboľatej poľnej ceste.
Na druhý deň, v Hurbanove, bola taktika iná: vyplávať v prvej skupine aj keby čo bolo.
Hm, nepodarilo sa mi to.
Zo začiatku to bolo sľubné aj napriek mojej neskorej reakcie na štarte, lebo som očakával štart jednej spoločnej vlny. Po druhej bójke chalani tak zrýchlili, že mi odskočili a už som im nestíhal.
Strata 10 sekúnd, čo sa rovná 100m na biku, už bola nad moje sily. Možno nebola, ale, hoci mi je to už trápne to tu stále písať, opäť a znova motorka ktorá išla 5 metrov pred chalanmi v prvej skupine a vytvorila ideálny hák, rozhodla o mojom opätovnom jazdení v druhej skupine s Viktorom Alošinom a dvomi mladými Poliakmi.
Na beh som už nemal motiváciu bojovať o 5-8 miesto, kde už o nič vlastne nešlo a cítil som, že ako tréning na IM už to stačilo a ľahko som odbehol 4,5 km. Nechcel som sa v tom horku odpáliť týždeň pred Roth-om.
Možno nie som ten, kto by mal hodnotiť, ako na tom Slovenský triatlon je, ale ponúkam svoj osobný názor. V pohode sa môžete zapojiť do diskusie ;)
Prišlo pár druhoradých Maďarov, Ukrajincov, Poliakov a zisťujeme, že po plaveckej stránke sme strašne pozadu. Je tu pár výnimiek ako Ivana Kuriačková alebo Nikolas Fejer, ktorý ale neštartoval a zaostáva výrazne v behu. Teraz tu píšem o našej mladej generácii, ktorá by mala ťahať náš triatlon na medzinárodnej úrovni. Rišo Varga (keďže Šimko je out) je jediný, kto vypláva a vie už aj behať. Síce sú tu mladí, ktorí bežia rýchlo, ale je im to nanič, keď vyplávu vzadu.
Pripomína mi to obdobie, keď som bol mladý a v krátkom triatlone sa povolil drafting- mohlo sa na biku hákovať- skovať za druhým pretekárom. Hneď bolo jasné, že kto nevypláva vpredu, nemá šancu na dobré umiestnenie. Vtedy bolo plávanie mojou najslabšou disciplínou. Neostávalo mi nič iné, pokiaľ som chcel byť dobrý, zlepšiť svoje plávanie o 2 minúty na 1500m!
Začal som pracovať na svojej technike a zrazu išli sekundy dolu. Najprv za dva roky z 19:40 na 25m bazéne na 18:23. Nebolo to už zlé, ale pre medzinárodné preteky to vôbec nestačilo ani v junioroch. Ďalšiu zimu som sa opäť výrazne zameral na techniku a skočilo to na 17:29. Na tejto úrovni sa pohybujem dodnes, hoci som si istý, že by som si cez niektorú sezónu spravil lepší osobák, ale nikdy som sa už v lete netestoval (priorita- šetriť sa na preteky).
No len chcem naznačiť, že všetci sa môžete zlepšiť a je potrebné sa vo vode zlepšiť, inak zabudnite na lepšie výsledky na pretekoch s povoleným draftingom. Ale musím vás varovať, že aj keď sa rozhodnete pre dlhé triatlony, nikdy nebudete špička ani tam bez dobrého plávania.
Úplne ideálne by bolo odchytiť dobrých plavcov, vytrvalcov. Ale chcel som vám naznačiť, aby ste to nevzdávali a neprechádzali na duatlony a iné “cyklistické“ triatlony a skúsili so svojim plávaním niečo spraviť. Ani Šimko nebol v mladosti dobrý plavec a dotiahol to na OH ;)
Čo sa týka pretekov a organizácie. Nikdy nebude nič dokonalé a kto niečo robí, robí aj chyby. Som rád, že sa Miro Ozorák rozhodol spraviť preteky v Hurbanove. Poviem vám, naložil si toho na seba dosť. Slovenský pohár, hobby pohár, deti, žiaci...
Aj napriek niekoľkým organizačným nedostatkom, ktoré boli spôsobené aj inými skutočnosťami, napr. rozhodcami, myslím, že sme si v nedeľu fajn zapretekali. Aj ja som pár krát vypenil, ale po pretekoch som si uvedomil, že to bola odo mňa prehnaná reakcia. V zápale boja a plný adrenalínu berieme mi, pretekári, všetko citlivo. Niekomu sa nepáčil nečakaný prebeh v strede jazera, čo bolo vlastne fajn spestrenie a aspoň som uvidel ako ďaleko je prvý ;)
Neustála zmena štartu, raz jedna vlna, potom dve, potom zase jedna a nakoniec som prepočul na rozprave pri jazere že dve po sebe... Tak isto som bol nastavený na 2 bežecké okruhy ako bolo napísané v propozíciach a že sú tri, som sa dozvedel, až keď som už chcel ísť po druhom do cieľa ;)
No, moja chyba, musím viacej počúvať rozpravu a predvídať zmeny ;)
Občasné chyby rozhodcov tiež nie sú na prehliadnutie, ale niekto to predsa len musí držať pod kontrolou. Len by to chcelo mať stále rovnaké pravidlá na každom triatlone, že? ;)
Už som tak domotaný s tým, že neviem kam mám dať prilbu či do debničky ako je napísané v pravidlách STU alebo na bike ako chcú rozhodcovia, s teniskami to isté, či do debničky alebo vedľa, no, už ma to nebaví ani o tom písať... ;)
Ešte sa vrátim k výsledkom pretekárov z TTT. Soňa išla svoj prvý triatlon a verím že nie posledný ;) Zuzka sa vytrápila s bolesťou zuba a kolena, Veronika doplatila na slabé plávanie, ale Silvia išla výborne cyklistiku, čo jej zabezpečilo bronz z M-SR. Rasťo konečne pretekal a ako som písal, vie, že lepšie plávanie je to čo mu zabezpečí lepšie umiestnenie. Mišo zvťazil vo svojej vekovej kategórii a ostatní si fajn zapretekli tiež ;)
Takže to zhrniem. Prežil som pekný víkend. Z titulu M-SR nemám veľkú radosť, lebo chýbajú súperi a rozdelenie na Hobby a Elite sa ukázalo že je úplná blbosť ;) Všetci sme Hobby a vekové kategórie a ich pohár by som zrušil.
Tak športu zdar!

Ďalšie fotky z Dvorov od Džusa  tu:
triatlonsk.rajce.idnes.cz/dvory_12/

Andrej Orlický(andrejorlicky@centrum.sk)Bookmark: Facebook

späť