Mapa stránky :: Úvodná stránka » Hlavná stránka

Prečo Balatonman? Lebo moja dobrodružná, zvedavá a neposedná povaha ma ženie za novými skúsenosťami, zážitkami. Pretože ma láka všetko neprebádané. Práve pre toto som sa pre pretek Balatonman nadchol hneď ako som sa dozvedel od Tomáša, že sa bude konať prvý ročník nového ironmana.

napísal a foto: Martin Baláž

 
A aj preto že som si tu chcel spraviť osobák. Maďarsko je predsa záruka rovinatej = rýchlej trate, ja cítim formu ako hrom, hlave a telu sa chce pretekať.

Ale ak si niečo želáš, musíš byť pripravený na to, že sa ti to môže splniť!
Aj mne sa plán urobiť si rekord splnil, akurát trošku inak ako som si to naplánoval.
Pre pretek som ešte nadchol aj Paliho Kovala a pridal sa aj Ivan Zelenák. Tomáš Masaryk sa rozhodol pre polovičné trate.

Miesto konania je Baltonfüred a naša celkom početná slovenská výprava sa stretáva v hoteli Margaréta, ktorý je zároveň oficiálnym hotelom pretekov a tak máme výraznú zľavu na ubytovanie a taktiež nám pripravia raňajky ráno pred pretekom o 6.00 (štart je o 8.00). K centru pretekov je to z hotela luxusných 300metrov. Ubytováva sa tu rodinka Kovalovcov a ja s Tomášom Masarykom. Spanie na spoločnej manželskej posteli pod jednou prikrývkou máme už natrénované z minuloročného sústredenia v Taliansku, ale že túto skúsenosť posunieme ešte o kus ďalej, som netušil. (Začínam sa desiť ďaľšieho spoločného ubytovania).
Okrem nás tu s priateľkou býva ešte showman, zlostný muž, fotograf ženskej krásy, milovník tuningu vo všetkých formách a znalec asi 7 svetových jazykov vrátane maďarského Janči Graszl, po diskotékach južného Slovenska známejší pod menom DJ Saljan (čítaj Salchán) :) On štartuje na polovičnej trati za TO Dvory nad Žitavou. Niekde o kúsok ďalej je ubytovaný Ivan Zelenák s rodinou.

 
Naše obavy z organizačného chaosu, ktorý často doprevádza prvý ročník sa rozplynú na prezentácii. Všetko klape a po odprezentovaní v blízkom plážovom bare dostávame free welcome drink.

Na prvý ročník si toho organizátori naložili celkom veľa. Závodí sa na viacerých vzdialenostiach – iron (28 štartujúcich), 1/2ironman (137 štartujúcich) a Balatonman special (51 štartujúcich) – tento sa ide na tratiach 1,9-180-11. Všetko je možné absolvovať aj štafetovo.

Keďže pretek má dve depá vzdialené od seba asi 300 metrov, bežecké veci odovzdávame ešte večer a ideme na briefing. Prebieha najprv v anglickom jazyku (špeciálne pre nás!). Moderátor má pripravenú podrobnú PowerPoint prezentáciu, ktorú premieta na obrovskej obrazovke.

A čo nás čaká?

Plávanie: 2 okruhy so štartom z brehu a výbehom. Spoločný štart všetkých kategórií. Trať má tvar rovnostranného trojuholníka. Štart bude naživo prenášať Maďarská televízia.

Bike: 6x 30km. Z mierneho stúpania na začiatku okruhu uvádzaného na webe sa stáva „very very serious uphill“ Stále si z toho robíme žarty – je nám jasné, že tu v Maďarsku to bude určite len nejaký vyšší ďiaľničný nadjazd :) Sladká nevedomosť :)

Beh: 16 kôl!!! (to aj v profesionálnom boxe majú menej kôl :) 16x2600m (1300m hore dole po tej istej trati. ...tak toto bude lobotómia!

Nasleduje prezentácia v rodnom jazyku Hunov a potom už očakávaná pasta party pre závodníkov aj doprovod – výber jedla, jeho chuť, spôsob servírovania sú vysoko nadštandartné. Na obrazovke už medzitým ide priamy prenos z majstrovstiev Európy vo futbale, čo ako fanúšik tohto športu kvitujem. Že by tu neplatila neodôvodnená a až priveľmi často prezentovaná neznášanlivosť slovenských triatlonistov voči „kopačkárom“?

Na hoteli večer stretávame najväčšiu domácu ironmanskú legendu minulosti - Petra Kropka. A ten v rozhovore veľmi rýchlo chladí naše predstavy o rýchlej trati – prevýšenie je vraj viac ako 2200 metrov!!!  Pozerá na moju časovkársku meridu a hovorí – toto nie je veľmi dobrý bike na zajtra! Tak preto organizátor do posledného dňa nedal na stránku toľko sľubovaný a žiadaný výškový profil – nikto by sem neprišiel! .............a zrazu je všetko inak!

 Pali Koval mi večer na izbe hovorí, že keby toto vedel, tak sem určite nepríde. V duchu mu dávam za pravdu.

A tak večer keď zaspávam, tak mením ciele a plán boja. Veľké prevýšenie  a hlásené teploty okolo 35°C  budú asi najväčším súperom. Pozerám do stropu a do detailov plánujem ako zajtra z daných podmienok vyťažiť maximum. Po polhodine to mám vymyslené a s kľudom zaspávam.

TBC!!
(To be continued!!!, žiadna tubera!:)

(Pôvodne to mal byť len krátky článok, ale pri písaní ožili spomienky, zabudol som na čas a trochu sa rozpísal. Tak to rozdelím na dve časti. (v opačnom prípade by to väčšina ľudí asi nedočítala :)

Andrej Orlický(andrejorlicky@centrum.sk)Bookmark: Facebook

späť