Mapa stránky :: Úvodná stránka » Hlavná stránka

Ako zrýchliť depo

06.06.2012
23:34

Dobre, teraz sa zahrám na trénera a vysvetlím vám, ako by malo vyzerať depo. Nestačí super plávať, behať a bikovať. Viacerí sa v BA pripravili o lepšie umiestnenie len vďaka tomu, že mali pomalé, alebo zlé depo.

foto: Gabi Hejtíková

 
Takže, ako by to asi malo vyzerať. Jasné, nie každý môže súhlasiť s tým, čo tu píšem.
Takže ako to robia tí najlepší:

1.verzia:
najprv situácia, pokiaľ sa pláva v neopréne.
Už pred štartom je dôležité dať si šnúrku, s ktorou sa rozopína neoprén tak, za prvé, aby vám to nikto ľahko, nechtiac, zavadením,.. nerozopol počas plávania a zadruhé, tak aby bolo rozopínanie čo najjednoduchšie. Mne voľne visí tak, aby som sa mohol rozopať ako prvé. (mám rozopínanie zhora-dole)

Treba doplávať čo najbližšie k brehu, až keď zahrabnem o zem, až vtedy sa postavím. Je rýchlejšie doplávať a postaviť sa po kolená vo vode, v ktorej sa dá už bežať, ako sa postaviť, keď je voda ešte po pás a ťažkopádne sa ňou predierať k brehu.

Akonáhle sa postavím, začínam bežať a hľadám šnúrku. Rozopínam neoprén.
Potom nasleduje rozopnutie krku, ktorý drží suchý zips. Pravou rukou z ľavej strany si chytím a rozopnem koniec a zároveň si vyzlečiem ľavé  rameno.
Potom ľavou rukou zvlečiem z pravého ramena a jedným ťahom pokračujem a vyzlečiem celú pravú ruku.
Až potom dokončím vyzliekanie ľavej ruky.
(Toto je najrýchlejší spôsob. Pokiaľ sa budeš snažiť vyzliecť hneď celú ľavú ruku a nemáš vyzlečené pravé plece, budeš s tým dosť vážne bojovať a strácať čas.)

Stiahnem neopren po pás a bežím do depa. Až potom, počas behu vyzliekam čiapku a okuliare, (ktoré mám dovtedy na očiach!), ktoré ako prvé pri pribehnutí k biku hádžem do debničky (pokiaľ je).

Potom nasleduje stiahnutie neoprénu z nôh. Dá sa pomôcť stupiť si naň a nohy s neho na konci vytiahnuť. Často tomu ale bráni čip, pripnutý na noha a vtedy si treba s päty pomôcť rukou.
Potom neoprén hodím do bedničky. (Na EP, SP a iných dôležitých pretekoch musí byť v debničke tak, že sa nemôže neoprén dotýkať zeme, inak je penalizácia 15 sekúnd.)
Potom si nasadzujem číslo na gume (keď treba), ktoré mám na riadidlách, nasadzujem prilbu, zapnem ju, beriem bike a utekám na koniec depa za čiaru, kde naskakujem.

Tretry mám uchytené v pedáloch a gumičkami upevnené tak, aby boli vodorovne.
Naskočím, vsuniem nohy do tretier (niektoré nie sú na to dostatočne široké, tak položíš nohy na tretry) a začnem šlapať (nezabudnúť pripraviť vhodný prevod). Tým potrhám gumičky. Až keď som si istý, že som v skupinke a jazda sa ukludní, (nazúvam nohy do tretier) zapínam suché zipsy.
(Pár krát sa stalo, že to bolo aj po 2-3km cyklistiky, jednoducho sa išlo tak rýchlo, že nebol na to čas a riskoval by som stratu skupiny)

Potom si nasadzujem okuliare, ktoré mám zapichnuté v prilbe, alebo inkde na biku. Treba si to na tréningu vyskúšať, kde to bude najlepšie, aby nespadli a aby sa bezpečne dali nasadiť. Niekedy si ich stačí dať v depe do prilby a nasadiť pred nasadením prilby (ale to je dalšia sekunda navyše).

2.verzia:
bez neoprénu je podobná.
Vybieham z vody a počas behu do depa si dávam dole čiapku s okuliarmi, ktoré hádžem do debničky, nasadím prilbu, zapnem a bežím von z depa.

Jasne že predpokladám, že máte triatlonovú kombinézu, alebo ženy plavky a tak isto triatlonové tretry. Na bike si ani na dlhých triatlonoch nedávam ponožky. Triatlonové tretry sú zväčša prispôsobené na jazdu bez nich. Je dobré si dostatočne pozrieť kde máte bike, aby ste ho nemuseli hľadať. A tak isto, treba si veci rozmiestniť v depe pri biku tak, aby ste nebehali z jednej strany biku na druhú.
Ked som zvyknutý nasadať z ľavej strany, bike si dám predným kolesom smerom, ktorým budem bike tlačiť a debničku z pravej strany (pri ľavej strane biku) Tak isto si dám prilbu na riadidlá tak, aby bola otočená smerom ktorým si ju budem nasadzovať.

 
Depo druhé: z biku na beh
Už počas posledných desiatok metrov pred depom si vyzúvam nohy a pokladám si ich na tretry. Zoskakujem pred čiarou bosími nohami a tretry ostávajú visieť na biku.

Zoskakuje sa tak, že na ľavú tretru prenesiem celú váhu a pravú nohu dám okolo sedadla dozadu za seba.
Nebezpečnejšia, ale dosť používaná je verzia, keď triatleti dajú pravú nohu cez hornú trubku pred ľavú nohu. Túto verziu radšej neskúšam ;)

Takto sa dá prejsť plynulo do behu. 

Bežím k svojmu miestu a pritom otáčam gumu s číslom dopredu.

Keďže zosadám na ľavú stranu, tak si dám aj na ľavú stranu tenisky v depe, pokiaľ zavesujem bike za riadidlá na tyč, alebo zapichujem predné koleso do stojana ako v BA.

Zavesím (zapichnem) bike, počas pohybu smerom k teniskám odopínam prilbu a pokladám do debničky. (Slnečné okuliare si nechávam)

Obúvam tenisky, ktoré majú namiesto šnúrok obyčajnú gumu, čiže sa natiahnu ľahko a jednoducho. Zoberiem šilt (číslo na gumičke, keď ho treba mať iba na behu) a vybieham z depa. Nasadzujem šilt (čiapku), zapínam gumičku s číslom okolo pásu a bežím si po prvé miesto. :)

Jednoduché, že? ;)
Ja to už robím inštinktívne, keďže mám už za sebou desiatky (možno dve stovky) pretekov. Pokiaľ s tým má niekto problém a videl som v BA, že dokonca aj tí najlepší, treba to trénovať na tréningu a tesne pred koncom plávania a cyklistiky si všetko v hlave prebehnúť, ešte skôr ako k tomu príde.
Potom už nie je čas na rozmýšľanie, treba len konať. Každé zaváhanie môže mať následky. Hlavne na dôležitých pretekoch. Treba to učiť už od najmenších žiakov, aby si vytvorili hneď od začiatku správne návyky. A poviem vám, že aj ja niekedy spravím riadne blbosti v depe, hoci sa mi to stáva už zriedkakedy.

Tu je ešte raz video, ktoré vytvorila naša členka Zuzka.

 
Asi v strede je vidieť ako prichádzajú prvý pretekári z Elite do depa po plaveckej časti. Všimnite si Maďara Hanko, najbližšie ku kamere. Spraví drobnú chybu, ktorá ho stála podľa mňa umiestnenie okolo 5teho miesta.

Takže všimnite si, že si zabudol dať plaveckú čiapku a okuliare dole počas behu z vody do depa k bicyklu.

Tu malo ako prvé nasledovať hodenie okuliarov a čapice do debničky. Hanko (žltá čiapka, čiernočervený dres) si ju dával neskôr (po zvlečení neoprénu), čím stratil cca 2 sekundy oproti ostatným, pritom vyplával predo mnou na 6. tom mieste a tým nechytil hlavnú 12 člennú skupinu. Keďže je dobrý bežec, určite by bojoval o prvú 5tku. Tak isto Šiška, rovnaká chyba, v zábere úplne vpravo, a tým Lukáš prišiel aj o skupinu Hanko-Alošin. Či sa mýlim, Lukáš?

1-2 sekundy rozhodli o bití či nebití v prvej skupine. Nestačí byť dobrý plavec a vyplávať na 6. mieste ako Hanko, (z depa išiel 13ty).
Ja 12. z vody, 10. do depa a 11. z depa. Aj tak som si poriadne práskol prvých 500m na biku, kým som si bol istý, že som "tam". Ale už z vody do depa som upaľoval a dvoch predbehol, lebo som vedel, že výbeh z vody a depo rozhodne, keďže som vyplával na konci hlavnej skupiny.

Pri triatlonoch, kde je dovolená jazda v háku, je výbeh z vody a prvé depo asi najdôležitejšia technicko-taktická časť pretekov. No jasne že len Rišo Varga si môže dovoliť drobné chybičky, že? ;)

Kopec videí z triatlonov, z MS, SP a podobne nájdete na youtube, tak môžete sa pozerať a učiť sa!
A učte sa od najlepších! Aj ja sa stále učím byť lepší!
Držte sa a vidíme sa vo Dvoroch..

Andrej Orlický(andrejorlicky@centrum.sk)Bookmark: Facebook

späť