Mapa stránky :: Úvodná stránka » Hlavná stránka

Žitavský duatlon 2012

01.05.2012
07:04

Každý rok začíname duatlonovú sezónu vo Dvoroch nad Žitavou. Nebolo tomu inak ani tento víkend. Nášmu klubu sa darilo. Členovia TTT sa niekoľko krát postavili na stupne víťazov.

foto: Džuso, M. Baláž

 
Veľké teplo a silný vietor preverili výkonnosť nás všetkých. Kvalita štartového poľa v mužskej kategórii nebola taká ako minulý rok a aj preto moje víťazstvo nehodnotím ako nejaký extra výkon. Ale potešilo ;) Ešte viac ma ale potešili moji zverenci. Nie len že sme super partia, ale aj výsledky boli pekné.

Tento rok sa Pali Koval prehupol medzi veteránov a hneď si vybojoval striebro na M-SR v šprinte. Potešil ma aj jeho výkon, napriek tomu, že posledné obdobie tvrdohlavo bojoval s chorobami.
Maťo Baláž sa vôbec nešetril ani na biku, ako niektorí a ukázalo sa, kde ešte treba do triatlonovej sezóny popracovať, aby bola spokojnosť, hoci byť spokojný s výkonom/umiestnením je začiatok stagnácie ;)
Ľubo Bogár nemal svoj deň a napriek tomu, to nebol úplný prepadák.
Majo Džupin ukázal, že jeho trpezlivosť na tréningu sa opláca a opäť išiel výkonnostne hore. Škoda toho pádu pri vyjazďovaní sa po pretekoch, ale aj to patrí k nášmu športu.
Náš nový člen, Mišo Škvarenina z môjho pohľadu išiel trochu na istotu, ale dôležité je, že zlepšenie je viditeľné.
Veronika Kermietová ukázala tým, čo jej tvrdili, že sa už nemá kam zlepšovať, že sa mýlili a už len na prvom behu bežala o takmer 4 minúty rýchlejšie ako minulý rok! Nie len zmenou bežeckej techniky si vybojovala tretie miesto v absolútnom poradí medzi ženami a vo svojej kategórii skončila druhá.
Naša nová členka Soňa Vnenčáková, ktorá je úplným nováčikom v tomto športe, skončila nakoniec tesne za medailovou pozíciou medzi juniorkami. Jej kvalitný bežecký výkon som predpokladal, ale potešila ma bojovnosť na požičanom biku a aj to, ako si samotné preteky užívala, hoci boli ťažké.
V tomto veternom počasí sa ukázalo, ako je dôležité nie len mať natrénované, ale aj sa vedieť hýbať v skupinke cyklistov. Silný bočný vietor rozoznal tých, ktorí zapájajú do tréningu jazdu v cyklistickom "balíku", napríklad trnavskú cyklistickú ligu, alebo iné spoločné tréningy na biku.
Organizácia bola presne taká aká má byť. Kvalita cesty bola síce opäť horšia ako minulý rok, ale to už sa dá ťažko ovplyvniť.
Určite pomohla ku zvýšenej kvalite čipová časomiera od Sportisu.
No a možno výška štartovného znížila počet štartujúcich, ktorých bolo minulý rok výrazne viac.

Mrzí ma len zavádzanie zbytočných, pre mňa nepochopiteľných pravidiel, aby to pretekári, hlavne začínajúci, nemali až také ľahké. Povinné ukladanie prilby na bicykel po cyklistickej časti som nevidel na žiadnych triatlonoch ani duatlonoch. A to už chodím po pretekoch 20 rokov po celej Európe.
Aj fakt, že toto nové, narýchlo vymyslené pravidlo nie je v pravidlách STÚ !!!  Môže sa stať, že najbližšie preteky sa môžeme dočkať zase plno bezdôvodných penalizácii a nepochopiteľne ovplyvnených výsledkov rozhodcom, alebo aj nových pravidiel. Pritom toto nové pravidlo nemá nič spoločné s bezpečnosťou pretekárov. Nechápem.
Ak by niekto z dotyčných, ktorí na to doplatili podal protest, verím tomu že by uspel, s ohľadom na to, že to nie je v pravidlách pre rok 2012. Zatiaľ. A verím, že ani nebude.
Ako zabezpečím, že prilba nepadne, keď ju položím na sedlo, keď sa budú nabudúce biky vešať na tyče za riaditká?

Nakoniec ešte citácia z platných Pravidiel STÚ zverejnených 29.11.2011 !!

"- po cyklistike uložia prilbu do bedničky, ak nebola poskytnutá – uložia ju na zem vedľa svojho bicykla;"
Dokonca je to tam uvedené dva krát. Tu si ich môžete pozrieť.
http://www.triathlon.sk/images/stories/pravidl_2012_fin.pdf

Ďalších viac ako sto fotiek od Džusa si môžete pozrieť tu:
http://triatlonsk.rajce.idnes.cz/duatlon_dvory_12/

Andrej Orlický(andrejorlicky@centrum.sk)Bookmark: Facebook

späť