Mapa stránky :: Úvodná stránka » Hlavná stránka

Príčin, ktoré ovplyvňujú pocit a kvalitu tréningu je viacero. Prinášame vám pár možností, ako niektoré môžete zmeniť, aby to išlo.

foto: internet

 
-          Choroba

Pokiaľ sa človek cíti na chorobu, odporúčam nepokračovať v tréningu. Často je predzvesť , hlavne vírusových ochorení, zvýšený kľudový tep, ako aj tep počas záťaže je vyšší ako zvyčajne pri rovnakej rýchlosti.

-          Príliš skoro po veľkom jedle

Hlavné (veľké) jedlo je vhodné jesť minimálne 3-4 hodiny pred tréningom. Inak nie je telo pripravené na záťaž. Pretože napríklad aj krv sa sústreďuje viac v tráviacom trakte a nie vo svaloch. Tak isto nie je príjemné, keď je žalúdok hlavne počas plávania a behu plný.

-          Príliš skoro po predchádzajúcom tréningu (po prvej fáze)

Tu je dôležité myslieť na to, že telo po tréningu prechádza do anabolickej fázy, kedy začína dopĺňať potrebné látky, ktoré boli minuté počas tréningu ako aj obnovovať poškodené svalové vlákna, odplavovať laktát a dostávať vnútorné prostredie do normálneho stavu. Pokiaľ nedáme telu čas, a už v takzvanom útlme ideme ďalší tréning, pre naše telo to je veľký stres. Jednoducho nie je pripravené. Preto aj tu doporučujem hneď po prvej fáze sa najesť a doba medzi koncom prvého a začiatkom druhého tréningu v jeden deň by nemala byť kratšia ako 3 hodiny. Odporúčam 4 hodiny. Pokiaľ je naopak prestávka dlhšia zároveň aj od hlavného jedla, je vhodné ešte medzi tým jesť malé ľahko stráviteľné jedlá (tyčinky, banán,..) pretože zase tiež nie je príjemné, keď mi od hľadu “škŕka v bruchu“. Je vhodné naplánovať si deň – kedy jesť , kedy trénovať...

-          Predchádzajúci/e tréningy boli ťažké a telo nestihlo zregenerovať

Je možné že sme unavení a nedokážeme ísť kvalitný tréning podľa plánu. Tu sú dve možnosti. Buď predĺžiť dobu regenerácie a oddialiť daný tréning (pridať si poobedný spánok, ..) alebo zmeniť tréning na regeneračný, kompenzačný v nízkej intenzite. Je pravda,  že sa niekedy využíva v príprave aj zaradenie ďalšieho ťažkého tréningu v únave. Ale to by hobbíkov nemalo vôbec zaujímať ;)

-          Zmena počasia - meteosenzitívny ľudia, veľký záťažový stupeň

Patrím medzi nich ;) Jednoducho to vtedy nejde a bodka ;)

-          Nedostatok spánku, rozhádzaný biorytmus

Veľmi dôležitá podmienka kvalitne odtrénovaného tréningu je kvalitný a pravidelný spánok. S týmto mám sám problém, keďže chodím plávať ráno na šiestu a som “nočný tvor“...

-          Svalová alebo funkčná únava

Často by sme aj funkčne vládali, ale svaly sú unavené, bolia a nedovolia nám odtrénovať tak ako by sme chceli. Odporúčam zaradiť tréning, ktoý nenamáha už unavené svaly. Možeme ísť namiesto plávania na bike. To je aj jedna z výhod triatlonu. Takmer vždy sa dá niečo trénovať.

Inokedy je to naopak. Sme unavený, s vyčerpaným glykogénom a podobne, ale silové cvičenia zvládneme bez problémov. Zaradíme preto tréning v nízkej intenzite na rozvoj sily alebo voľno.

-          Psychická nepohoda

Podmienka asi najpodstatnejšia. Telo môže byť aj stropercentne pripravené, oddýchnuté, plné sily, ale pokiaľ hlava nechce, nejde to! Motivácia, rodinná pohoda, príjemné podmienky na tréning, dobrá nálada...To sú podmienky, ktoré prispievajú ku kvalitne odtrénovaným kilometrom.

-          Telo nás nechce pustiť do vysokej intenzity (nízke tepy)

Niečo nie je v poriadku, telo s niečím bojuje a preto aj keď nevieme v čom je problém, je zbytočne to siliť a nasilu sa snažiť to rozbehnúť. Jednoducho teraz moje telo nechce, pre nejaký dôvod, míňať energiu ťažkým tréningom. Pravdepodobne ju potrebuje na niečo dôležitejšie.

-          Jednoducho blbý deň :)

-          Iné

 

Ako to robím ja, keď sa zle cítim, nechce sa mi,..

Idem skúsiť a uvidím. Nikdy popredu nebalím tréning, pretože väčšinou práve vtedy, keď prekonám pocitovo nie moc dobrý začiatok, sa mi potom trénuje super!
Ale na druhej strane, keď cítim, že to aj napriek tomu nie je ono, tak len vyklušem, vyplávam, vyjazdím a plánovaný tréning skúsim neskôr alebo na druhý deň, alebo úplne vynechám(to závisí podľa príčiny).

Andrej Orlický(andrejorlicky@centrum.sk)Bookmark: Facebook

späť