Mapa stránky :: Úvodná stránka » Hlavná stránka

Čo ovplyvňuje výkonnosť

03.03.2012
14:49

Začínaš s tréningom (na triatlon alebo aj iný šport), alebo už príprava prebieha? Tak potom ťa možno bude zaujímať čo všetko je potrebné na to, aby nasledovalo ideálne, maximálne možné zlepšenie.

foto: Džuso

 
 Vychádzam hlavne z vlastných skúseností ako tréner a pretekár.
Na zlepšenie je potrebných veľa faktorov, ktoré ovplyvňujú ako rýchlo sa človek zlepšuje a ako rýchlo dosiahne svoje možné výkonnostné maximum v daných individuálnych podmienkach.

- počet tréningov (deň, týždeň, mesiac, rok...)

- kvalita regenerácie

- kvalita stravy a spánku

- psychická pohoda (veľmi dôležité)

- osobná motivácia

- určenie cieľa

- čas na prípravu po daný cieľ

- zdravotný stav (ako často vynecháš tréning pre chorobu , zranenie...) z toho vyplýva sústavnosť tréningového procesu (počet prestávok), obmedzenie aktivít

- flexibilita, ohybnosť, skrátené svalstvo, uvoľnenosť kĺbov,... - strečing

- technika daného pohybu (bežeckého kroku, plaveckého záberu, šliapania na biku, ... )

- ekonomika pohybu

- tréningový program (tréner, tréningový plán, testovanie,..)

- tréningové podmienky (financie - preteky, sústredenia,..., vhodné  trasy vo svojom okolí na bike, beh, dostupnosť plavární,...)

- psychická príprava (taktika, cit pre ovládanie pohybov svojho tela, efektívne a logické uvažovane (niekedy je nutné konať okamžite (počas pretekov) a potrebné správne reagovať), autosugestívny tréning, rozvážnosť, primerané predštartové napätie, správne zhodnotenie svojich možností, svojej výkonnosti, pod/pre-cenenie svojich súperov,... )

- zaznamenávanie si tréningov, pretekov,.. (tréningový denník)
------------------------------------------------------------------------------------------
neovplyvniteľné:

-  doteraz odtrénované roky, hodiny, kilometre,...

vek

športová minulosť

genetika (prispôsobenie organizmu na záťaž, rýchlosť regenerácie, množstvo prirodzeného testosterónu, typ a percentuálne zastúpenie svalových vlákien-, rýchle, pomalé, zmiešané, výška, stavba tela, .... )

individuálna schopnosť motorického učenia  (ako rýchlo sa naučíš nový pohyb a ako rýchlo si ho telo osvojí a zautomatizuje)

....určite som na niečo zabudol...

 

Takže ťažko odhadnúť popredu ako sa bude výkonnosť vyvíjať, keďže je to všetko limitované viacerými faktormi. Čím viac podmienok (faktorov) sa maximálne využije, tým je možné lepšie zlepšenie.

Všetky sú dôležité a všetky treba do celkového procesu zapojiť. Niektoré sa moc ovplyvniť nedajú (druhá časť) a tie čo áno, sa musia využívať v maximálne možnej miere, pre ideálny rast výkonnosti.

Takže to nie je len o tom prísť na tréning a odtrénovať podľa plánu, ale aj prísť zavodnený, dostatočne zregenerovaný, dostatok času od posledného veľkého jedla, byť namotivovaný a pripravený na samotný tréning...

Počas tréningu byť sústredený, snažiť sa čo v najlepšej možnej miere sledovať svoje telo, techniku prevedenia, odozvy na pohyb, intenzitu, mieru únavy, dopĺňanie stravy a tekutín, baviť sa športom,...

A potom po tréningu kvalitne postrečovať, nutná kvalitná strava (doplnenie glykogénu, minerálov, vitamínov.., kvalitne zregenerovať (spánok, a iné doplnkové aktivity), sledovať a zaznamenávať tréningové ukazovatele, zlepšenia (vedenie tréningového denníka),  chrániť sa pred prechladnutím, zraneniami...

 

TAk toto je taký krátky súhrn možno najdôležitejších súčastí, ale je ich určite viac, ale v tejto chvíli ma viac nenapadá. (Keď budem o tom raz písať knihu, tak sa posnažím a dám si na to viac priestoru a času ;)

No, ale prečo táto téma?

Lebo si všímam v poslednej dobe, že “mozog“ je to, čo je najpodstatnejšie!

Môžeš mať akékoľvek fyzické predpoklady, genetické predpoklady, superprofesionálne podmienky, najdrahší bike v EU, 25m bazén na svojej záhrade, ... ale pokiaľ to nemáš v hlave správne urovnané, nemáš šancu to všetko využiť. Musíš mať “hlavu víťaza“ inak nikdy nevyhráš, musíš vedieť čo chceš, musíš vedieť ako to dosiahneš, musíš mať svoje cele. Nesmieš hľadať skratky, nesmieš rozmýšľať nad tým ako sa to nedá, ale ako to dosiahneš aj keď to ešte nikto nikdy nedosiahol. Keď tvrdíš, že sa to nedá, tak máš pravdu! Keď ti ostatní tvrdia, že sa to nedá, tak im ukáž ako sa mýlili. A keď to nevyjde, aspoň si sa o to pokúsil a tým dosiahol viac ako tvoji pochybovači.
A ako hovorí Arnold Terminátor: "Dôležité je nebáť sa prehry!

Možno je cítiť z môjho príspevku smútok, ale čo už, to je život trénera, keď “vidí“ a vie že môže iba poradiť, ale za nikoho nič rozhodnúť, zmeniť, či urobiť...

Neviem prečo človek uverí niektorým veciam až vtedy, keď vyskúša všetky ostatné, ľahšie možnosti.

Napríklad, keby som vedel zaručený, presný návod ako vyhrať M-SR, ktoré som už aj sám vyhral vďaka tomu návodu, a tu ho zverejnil (čisto teoreticky),  len jedno percento z vás, by ho hneď vyskúšalo použiť. Sám to dobre poznám ;)

Ostatní by sa rozdelili na skupiny:

Jedni by sa tomu len zasmiali a neuverili tomu. Prečo by aj mali, že? ;) Určite to je chyták...

Ďalší by pochybovali a skúšali najprv všetky ľahšie možnosti, čo by u niektorých trvalo večnosť a možno raz by si hovorili, prečo som to nevyskúšal skôr ;)

Potom sú tu tí, čo majú “svoju hlavu“, zväčša znamenia baran, býk,...;)

Ďalej sú tu “výhovorkári“, ktorí si nájdu milión výhovoriek prečo sa to nedá a prečo to oni robiť nemôžu. Nepomôže ani to, keď všetkým ostatným okolo to ide a im sa to dá. Ale pravdepodobne sú všetci ostatní mimozemšťania ;)

Potom sú tu takí, ktorí by chceli, stále o tom rozprávajú, majú veľké plány, snívajú ako raz... ale nikdy sa neodhodlajú k činu, nikdy nezačnú.

 Človek je zapeklité stvorenie ;) že?

Andrej Orlický(andrejorlicky@centrum.sk)Bookmark: Facebook

späť