Mapa stránky :: Úvodná stránka » Hlavná stránka

Oslovil som Mira, aby odpovedal na niekoľko mojich otázok, ako vidí seba ako triatlonistu, o klube TTT a podobne a tu sú jeho slová:

napísal: Miroslav Strižinec

 
Dnes už môžem  hodnotiť moje začiatky v klube ako začiatok aktívneho pohybu. Pri použití jednej myšlienky nášho starejšieho „ľutujem, že nie skôr“. Ale to nezmením a som rád, že moje rozhodnutie začať s triatlonom prišlo a asi tak ako malo.

Ako malý chlapec (po roku 1975, to si o klube ešte neuvažoval) som voľný čas trávil hlavne na bicykli, behaním v prírode a letným kúpaním na bagroviskách.  O počítačoch alebo iných elektronických zábavách som ani netušil. Na strednej, roky 1983-87 som dva roky strávil takmer denným plávaní v krytej plavárni Slovnaftu. Ale plávať som sa nenaučil ani tam, čo som zistil až keď som prišiel do TTT :). A ešte sa asi dlho učiť budem :(. A tu sa aktívny pohyb alebo šport končí. Vysoká škola bola bez významných športových aktivít, čo pokračovalo aj počas zamestnania a plnenia pracovných povinností. Ako hovorí starejší – papučák.  Vyvrcholením bola moja hmotnosť 98 kg po vianočných sviatkoch v roku 2007 vo veku 40 rokov.

A tu nastal zlom. Redukcia hmotnosti (min 81 kg stabilizovaných na 83-85) a pohyb. Najskôr in-line a fitko. Malo to aj svoje následky a nie vždy príjemné. Od výmeny šatníka až po nepriame otázky čo sa stalo, aká choroba? Našťastie mám skvelú manželku a tieto následky  mojej druhej puberty celkom slušne sanovala.  

Pri ruke v sádre (chrániče na ruky som začal nosiť až potom) a strate hmotnosti som sa bežne sťažoval na domáce týranie „Nedávajú mi jesť“ a „Ešte ma aj bijú“ Inak je to dobrý spôsob ako schudnúť.

 Rok  a niečo cvičenia vo fitku mi zlepšilo postavu a sebavedomie. Ale nebolo to ono, dvíhať železo len tak. Vždy som sníval po behu v prírode a láska k vode a biku sa nestratila. Tak som si pridal zimné plávanie vo Váhu spojené s behom a trekovým bikom. Keď som si ho v 2009 kupoval, pokukoval som po cestnom, ale nevedel som prečo alebo ako by som ho využil.

Jeden som už mal – Favorita (značka bicykla CS produkcie). Len pre zaujímavosť v roku 1988 som si niekoľko krát vystál radu v športových potrebách na Favorita za 1900.- Kčs.

A pri jednom pobyte vo fitku som počúval ako sa tréner fitka chystá v lete do Suchej nad Parnou (na Triathlon Time Trial). Kúpil do fitka bežecký pás a chalani pri inštalovaní robili promo. Bol začiatok roka a po krátkom surfe na nete som vypisoval dotazník do Multisport Training Academy a poslal Tebe, Andrej.

To nadšenie zo spojenia plávania-biku-behu predčilo aj obavu začať v mojom veku - v kategórii veterán. To som ešte netušil, ako aj mnoho ďalších vecí. Určite neľutujem. Moje prvé kroky už dnes pripadajú smiešne aj mne a čo potom zdatným športovcom nielen v klube ale celej triatlonovej sekte. Neriešim to, snažím sa užívať si to a časom možno budem aj pretekať. Zatiaľ je to boj sám so sebov. Čas venovaný triatlonu je relaxom hoci niekedy bolí. Ale to asi každého. Rovnako vyzerám ako podivín v očiach všetkých okolo (nešportovcov).

Čas teda musím deliť medzi prácu (živí ma to), rodinu (drží ma pri živote) a triatlon (baví ma to). Deň má len 24 hodín a niekedy je to pre mňa veľmi ťažké. Od perfekcionalistu mám ďaleko, ale rád robím veci najlepšie ako viem. A nedá sa robiť všetko. Vždy je niečo na úkor niečoho iného. Cesta životom je o hľadaní rovnováhy a platí to aj v tom, ako si rozdelím čas medzi povinnosti a záľuby. Snažím sa robiť to čo CHCEM a tak si transformovať všetko na „CHCEM SI TO UŽIŤ“. Niekedy je to náročné, ale veď „Cesta bez prekážok nevedie nikam.“.

Prvým cieľom bolo začať a dokončiť triatlon a za úspech alebo bonus nebyť posledný. To sa podarilo, hoci vždy som bol v druhej polovici teda pri konci štartového poľa. Užiť si okrem šprintu aj krátky triatlon je cieľ na tento rok. A medzi veľké výzvy považujem zlepšovať umiestnenie a raz možno aj kráľovskú disciplínu na Slovakmane.

Úplne mi stačí už len pocit, že som začal so športom a aktívnym pohybom, ktorý dáva širokú možnosť rozvoja. A triatlon za taký šport považujem. Je to individuálny šport a v prípade nášho klubu v super kolektíve. A motivujúci je aj Tvoj prístup, resp. Ty ako osoba.

Už len zaželať všetkým v TTT pevné zdravie a chuť chcieť. 

napísal: Miroslav Strižinec

Andrej Orlický(andrejorlicky@centrum.sk)Bookmark: Facebook

späť