Mapa stránky :: Úvodná stránka » Hlavná stránka

V sobotu sa Matej Bohunický zúčastnil svojho prvého Európskeho pohára juniorov v Brne a Silvia Blahová, Andrej Králik, Peter Ratkovský a Karol Vinš sa postavili v nedeľu v rakúskom St.Poltene na štart IRONMAN 70,3 (1,9-90-21)

 
EPJ sme brali ako test výkonnosti a porovnanie sa s juniorskou európskou špičkou v triatlone. Nemali sme vysoké ambície vzhľadom na fakt, že štartoval s pretekármi o jeden až dva roky staršími a Matej nemá plavecké mládežnícke začiatky a v tejto disciplíne ešte za najlepšími juniormi zaostáva. Napriek tomu sa nenaplnili predpoklady že výrazne zaostane po plaveckej časti, ktorá je veľmi rozhodujúca v šprint triatlone s povoleným draftingom. Vyplával v poslednej skupine pretekárov s minútovou stratou na hlavnú veľkú skupinu mladých triatlonistov. Na cyklistike mal smolu, keďže nikto s ním nechcel spolupracovať a tak sa mu nepodarilo doskočiť do skupiny cyklistov pred ním. Celú cyklistiku odtiahol sám a už mu neostalo veľa síl na bežeckú časť.

Aj napriek tomu, preteky splnili účel. Matej nabral kopec skúseností a vieme na čom treba ďalej popracovať, aby budúci rok bol v prvej 10tke a o dva roky bojoval o prvé pozície. Určite nechceme nič zbytočne urýchliť. Ozajstné pretekanie začína až v kategórii Elite. 

O deň neskôr sa konalo najväčšie podujatie v susednom rakúsku aj s našou účasťou.

Po veľmi dobrej plaveckej časti mala Silvia smolu. Dostala defekt hneď na začiatku cyklistickej časti. Keďže to bol jej prvý defekt v živote, ktorý si musela opraviť sama, trvalo jej to presne 31 minúť :) Problém s vysokými ráfikmi a výmena nádstavcov na ventil + malá pumpička...

Aj napriek tomu bojovala ďalej a nebyť defektu, mohla sa pohybovať v prvej 20tke vo svojej kategórii.

Petrovi sa zase nepáčila teplota vody, ale potom sa rozbehol a hoci neišiel svoje najlepšie preteky, hodnotím jeho výsledok pozitívne.

Karol išiel svoju prvú polovičku. Mal pred ňou veľký rešpekt a prihlásil sa na štart až ako úplne posledný pretekár, až si bol istý, že to zvládne :)

Takto opísal svoje vystúpenie:

"Užil som si to ozaj veľmi. Ako si videl, plávanie OK, napriek tvojej rade som sa v druhom jazere trochu šetril. Bike som sa stále snažil držať tvojej rady ( do 60 km ako na tréningu ) , išiel som na pocit v nohách. Zdolal ma Gansberg. Peťo vravel , že je ako Baba, ale bol iný, a aj tých 60 km v nohách spôsobilo, že som na poslednom stupáku  400 m pred dedinou zosadol a kráčal peši. Myslel som si , že je to ešte 2,5 km a to som si už netrúfol. Ale bol to už len posledný kúsok a vrchných 2,5 km boli hole s miernučkym stúpanim. Tak som za občerstvovačkou nasadol a normálne išiel, ale na poslednom treťom kopci 80 m stúpaní mi tak zvláštne odišli nohy - nie kyselina, ale tak skameneli, ako keby neboli moje :-)))

 Tak som dozjazdoval do Poltenu do prázdneho depa, zobral bag , pozrel na žeravé slnko a posadil sa do stanu. Ďalej som išiel len preto, že tam bol búrkový mrak a tak som tomu dal pol hodiny a tešil sa ako budem bežať v daždi. Nič z toho ale nebolo, tak som vykráčaval malé stúpaníčka na mosty a skúšal zistiť ako dlhé je to kolečko po obrátku.

 Problém nebol s dýchaním a srdiečkom , ale neposlúchali ma nohy. Spočítal som , si , že do limitu ( a do 3 hodín polmaratón ) to bude , tak som to dokončil indiánskou chôdzou :-)))

 Emócie obrovské, a únava tiež :-))) Ale mám to, len si myslím , že musím posunúť môj darček k 50 ke , Ironman to nebude, ale lepší IRONMAN 70.3 určite hej.

 A samozrejme na hrádzi do Gabčíkova sa Gansberg jazdiť nenaučíš, takže kopce, kopce. Stane sa so mňa aj horský cyklista."

Veľké ciele si stanovil Andrej. Po prvej serióznej príprave pod mojim vedením bol cieľ pod 5 hodín. Keď som videl jasnú oblohu a tridsiatku na teplomery, myslel som, že to bude veľmi ťažké splniť. Mňa by určite tá horúčava dostala :)

Ale Andreja nie! Ešte sme preteky moc nerozoberali, ale podľa dosiahnutých časov, zvládol všetky tri disciplíny o kúsok lepšie ako sme predpokladali v ideálnom prípade. Takže veľká spokojnosť a osobák o 55 minút oproti minulému roku !

Ja som si z ďalšími fanúšikmi preteky pozrel osobne. Nemohol som vynechať super atmosféru (keďže som bol aj minulý rok) a povzbudiť nie len našich pretekárov. Samozrejme nechýbali zimomriavky na štadióne, keď bola burácajúca atmosféra. A samozrejme super výkony špičkových triatletov, na čele s Filipom Ospalým a Michi Weissom.

Tento týždeň nás čaká prvý triatlon na Slovensku a to v Senci. Marcel si dá Xterru Italy a daľší členovia TTT budú štartovať na kros triatlone v Borskom Mikuláši. Všetci sme už nedočkaví a nervózni, ako sme natrénovali za posledné mesiace.

Tak uvidíme sa v sobotu :)

foto: Ja, Marián a internet

Andrej Orlický(andrejorlicky@centrum.sk)Bookmark: Facebook

späť