Mapa stránky :: Úvodná stránka » Hlavná stránka

Začínaš s triatlonom?

23.01.2011
23:20

Keďže sa s novoročnými predsavzatiami ozvalo množstvo záujemcov o triatlon a tréning, popíšem tu niekoľko základných zásad pre ľudí, ktorí by chceli začať s prípravou na svoj prvý triatlon.

 
Čo je to triatlon som dávnejšie písal v článku Triatlon- Ironman.

Teraz sa viac budem venovať samotnej športovej príprave.

Viacerí nemajú moc predstavu ako taký tréning prebieha. V prvom rade tí, ktorí si myslia, že stačí trénovať 2-3 krát do týždňa asi sklamem. Osvedčené minimum na absolvovanie šprint triatlonu o niekoľko mesiacov je 2 x plavecký tréning, 2 x bežecký tréning a jeden krát cyklistický tréning týždenne.

Každá z triatlonových disciplín je špecifická a preto je toto minimum potrebné na základný progres. Inak doporučujem 2-3 x plávanie, 2-3 x beh a 1-2 x cyklistika týždenne. Áno, tréning na triatlon je časovo náročný aj pre amatérskych pretekárov a tzv. hobby pretekárov. Postupné zvyšovanie záťaže a hlavne sústavnosť a pravidelnosť by malo byť základom prípravy.

Triatlon je náročný aj finančne. Nemyslím len samotnú prípravu (tréner, tréningové plány, prenájom plavárne, ...) ale aj materiálne zabezpečenie (bicykel, plavecký neoprén, bežecká obuv, oblečenie do každého počasia, dres na preteky...) a samotné preteky (cestovanie, štartovné, ubytovanie,...). Takže si to treba dopredu zrátať a uvedomiť reálne náklady.

 

Čo sa týka samotnej prípravy: Z vlastných skúseností viem, že podľa individuálneho plánu sa dá trénovať aj na diaľku, bez trénera. Ale aj tu sú určité špecifiká. Závisí to hlavne od trénovanosti a vašich skúseností s tréningom a vašej správnej plaveckej, cyklistickej a bežeckej technike. Plavecká technika sa “z knihy“ moc naučiť nedá. Ušetríte veľa času, pokiaľ investujete do trénera, ktorý sa tomu rozumie, vidí vaše chyby a vie ich odstrániť. Naučiť sa správne kraulovú plaveckú techniku nie až tak náročné ako sa zdá. Je ale pravda, že čím si starší, tým sa telo učí nové pohyby pomalšie. Ale pri správnom a pravidelnom tréningu pod dohľadom skúsené trénera to určite zvládnete.

60-70% výkonu pri plávaní je o správnej technike. Hrubá sila tu nepomôže.

Bežecká a cyklistická technika sa dá zvládnuť s niekoľkými osobnými konzultáciami s trénerom aj samostatne. Pokiaľ používate merač srdcovej frekvencie, môže byť trénovanie podľa individuálne pripravených tréningových plánov efektívne.


Ďalej si treba uvedomiť, že triatlon je individuálny šport a aj množstvo tréningov sa absolvuje samostatne. Jeden z dôvodov je aj to, že každý má inú výkonnosť, iné nedostatky a nie všetky tréningy sa dajú absolvovať v skupine. Ale určite je tréningová skupina veľká pomoc a motivácia do samotnej prípravy.

 

Medzi adeptmi na prvý triatlon sú aj ľudia, ktorí majú za sebou športovú minulosť. Bývalí plavci, cyklisti, bežci,... Tu si treba uvedomiť, že nie všetko sa dá z týchto športov zaradiť do samotnej prípravy. Jednoducho na to nie je priestor. Na každú disciplínu vychádza cca 1/3 z množstva tréningu u samotných špecialistov na jednu disciplínu. Stáva sa dosť často, že tréning je prehnane náročný, pokiaľ je tvojim trénerom na plávanie plavecký tréner, na beh atletický a cyklistiku absolvuješ s cyklistami.

Viac informácií nájdete aj TU.

foto: internet

Andrej Orlický(andrejorlicky@centrum.sk)Bookmark: Facebook

späť