Mapa stránky :: Úvodná stránka » Hlavná stránka

Čunovo a zmeny v technike

30.08.2010
12:39

Už dlho som nič nenapísal. Koniec sezóny sa blíži. Máme tu ešte jeden triatlon v Ratnovciach (v Brne bude tiež pekný TT) a potom už len duatlony. Myslím, že už teraz sa dá povedať, že sezóna 2010 bola pre Slovenský triatlon, čo sa týka kvality organizácie pretekov a množstva zúčastnených pretekárov určite najvydarenejšia v histórii nášho športu na Slovensku.

 
Je to síce iba môj subjektívny názor, ale myslím, že podobný má veľa triatlétov.

Včera v Čunove to bolo od Miša Vargu a jeho “company“ veľmi dobre zvládnuté. Veď povedzme si- kto z nás má skúsenosti s organizáciou podujatia pre cca 370 pretekárov v jeden deň? Nikto. A práve preto mu chcem poďakovať za všetko, čo robí pre rozvoj triatlonu v našej zemi.

A chcem mu poďakovať aj za Dana Viktória band, ktorí boli perfektný a ktorých som si užil skoro ako na triatlonovom plese. Vtedy som skončil so zapáleným hrdlom, ale teraz iba s miernym zachrípnutím :-) Nemalo to chybu a hoci som bol dosť unavený, skákanie na Guano Apes som nemohol vynechať! :-) Neviem, ako to tam nakoniec dopadlo (odišli sme o jednej), ale akcia to bola skvelá. Nie je veľa príležitostí porozprávať sa a zoznámiť s členmi iných klubov, ale aj s dobrovoľníkmi, ktorí sa o nás starali počas pretekov. Nabudúce sa určite zase pridám!

 
Posledné týždne nejdem moc príkladom môjmu klubu, keďže som toho moc nenatrénoval. Ale na druhej strane, naučilo ma to veľa nového. Napríklad aj to, aké je to pretekať bez dostatočného tréningu. Ťažké! :-) Ako rýchlo sa stráca cit pre vodu, vytrvalosť, sila, rýchlosť, ako rýchlo sa dá všetko stratené zase dobehnúť.

 

Skúšal som v týchto dňoch aj trochu zase experimentovať. Pokiaľ sa mi to v praxi potvrdí, tak si upevním môj názor. A to, že technika prevedenia a ekonomika pohybu, či už behu, plávania alebo jazdy na bicykli, je určujúca pre konečný výkon.

Pokiaľ sa napríklad rozhodne kvalitný bežec na dlhé trate začať s triatlonom, môže byť časom rovnako dobrý cyklista alebo plavec. Čiže kompletný triatlonista. Závisí to hlavne od zvládnutia techniky a ekonomiky pohybu daného športu. Pri všetkých troch disciplínách sa vychádza z hlavnej polohy tela. Potom sa postupuje k ostatným častiam pohybu. Ľudia vravia- ten je talent na plávanie a ten zase na cyklistiku. Ale všimol som si, že ten talent určuje práve dokonalé zvládnutie techniky a ekonomiky. Je pravda, že niekto sa ju nemusí učiť a má ju prirodzenú. Vytrvalosť, sila, rýchlosť sa dá natrénovať takmer u každého (hoci tu je geneticky určujúce, či je silový, rýchlostný, vytrvalostný, hypermobilný, ... typ) Ale práve zvládnutie správnej techniky a ekonomika pohybu rozhoduje, kto bude kvalitný pretekár a kto nie. Keby mal vyhrať ten, kto má najvyššie funkčné ukazovatele (VO2max, výkon vo wattoch na 1kg a podobne), tak by boli podľa môjho názoru iní víťazi než tí, ktorí obvykle sú.

O mne sa dosť často hovorí ako o talente, s čím nesúhlasím. Pritom keď som začínal zo športom, nikdy som nebol hneď dobrý. Ako plavec som bol podpriemer a na začiatku triatlonovej kariéry som plával 1500m za 23 minút (v 14 rokoch po 5tich rokoch plávania!!), beh mi ako tak išiel aj zo zlou technikou a s cyklistikou mám najväčšie problémy aj teraz. Ale pokiaľ človek chce a vie ako, tak všetko sa dá zlepšiť.

 

Ľudia majú zaužívané pohyby a keď sú nesprávne, hovorí sa im zlozvyky. Ich náprava znamená niekedy veľkú námahu od pretekára. Je to spôsobené tým, že telo je zvyknuté na pohyb a my ho to nútime vykonávať inak. Najťažšie na tom je prekonať fázu, keď to bolí a svaly a kĺby nie sú zvyknuté na nové pohyby. Tu je dôležité vedieť sa dostatočne dlho sústrediť na správne vykonávanie daného pohybu. Takmer vždy je pri tom potreba strečovať určité svalové partie, aby sme vôbec mohli nový pohyb vykonať. Niekedy je dokonca potrebná zmena pohybu v kĺbe alebo zmena zvápenatenia kostí (tam, kde je kosť viac namáhaná, tam za pomoci väčšieho množstva vápnika spevnie). To nie je z mojej hlavy :-).

Vždy hovorím, že každá zmena bolí. Niekto to nezvláda psychicky, iný zase fyzicky. Každá zmena vedie najprv k dočasnému zhoršeniu výkonu, lebo telo si potrebuje privyknúť na nový pohyb. Tu je aj dôležitá kontrola samotného pretekára. Nedostatočná a nesprávna technika je limitujúca. Aj keď má daná osoba vynikajúce funkčné parametre, nemusí ich dostatočne dobre vedieť predať pri samotnom výkone..

 

A tu sú niektoré moje skúsenosti zo zmenami. Prvú veľkú som uskutočnil asi pred 10 rokmi.  Išlo o zmenu bežeckej techniky. Bežal som cez pätu a nevedel som sa ďalej zlepšovať. Hlavne kvôli tomu, že som tzv. “predkopával a sedel v tom“ Frekvenciu som už nedokázal zrýchľovať, ako ani predlžovať dĺžku kroku. Začal som študovať viac o bežeckej technike (väčšina ľudí hľadá skôr dôvod v nedostatočnom tréningu). Zistil som, že mám nesprávne držanú polohu panvy a zakrivenie chrbtice, čo sa ešte viac prejavovalo pri samotnom behu. Začal som s cvikmi. Veľmi mi pomohla Jóga a Pilates. Trvalo asi dva mesiace, kým som “prekopal“ moju chrbticu do správnej polohy. Pred tým som si musel často pukať chrbát v krížovej oblasti. Hoci sa bolesti chrbta počas mojich dní “premeny“ dočasne zväčšili a niekedy som s tým chcel prestať, nakoniec ustúpili natoľko, že odvtedy som mohol prestať s pukaním.

Ako to prebiehalo. Doma som stával “v pozore“ pol hodinu pred zrkadlom podľa Jógy- v hlavnej polohe Stoj. Už to bolo pre mňa nepríjemné a neprirodzené. Keď som vonku kráčal, opäť som sa snažil tlačiť panvu do správnej polohy. Tak isto počas bežeckého tréningu. Hneď ako som na to nemyslel, opäť som “v tom sedel“. Mal som problém aj so zadným stehenným svalom kvôli skráteniu.

Trvalo to asi dva mesiace kým som sa dostal do štádia, keď sa mi úplne posunula chrbtica a panva do správnej polohy a nemusel som už stále myslieť a tlačiť svalstvom do ideálneho zakrivenia. Keďže som tento experiment robil počas sezóny, musím povedať, že asi dva preteky som bežal horšie ako predtým. Ale približne od 3tieho mesiaca po začiatku som zrazu cítil, že mi to letí. Kondične som bol na tom tak ako na jar a na konci leta som bežal oveľa rýchlejšie.

To bola prvá veľká zmena. Potom nasledovala zmena v posune ťažiska, správnej frekvencie kroku atď. Neskôr som pracoval na zmene plaveckej techniky. Len samotné správne zalomenie záberu mi asi za 6 týždňov zlepšilo osobný rekord na 1500m z 18:27 na 17:42. Vtedy bolo zase dôležité neustále, niekoľko krát za deň, strečovanie svalstva, aby som sa vôbec do správnej polohy dostal. Ale tá námaha stála za to. Teraz mi to stačí len udržovať strečingom.

No a posledné dni pracujem na správnej cyklistickej polohe a technike. Všimnite si rozdiel ako sedia na bikoch cyklisti profíci a ako triatlonisti. Ale o tom inokedy.

 

Ale čo som tým chcel povedať? Práve to, že aj niektorí moji zverenci nemajú chuť, možno pevnú vôľu pustiť sa do zmien, aj keď sami priznávajú, že to robia zle a že by im zmena v technike pomohla.

Ďalšia vec, ktorá ma napadne pri myšlienkach o technike je tá, že ako som už na začiatku písal, tak kondícia je prenositelná na iné disciplíny, pokiaľ sú prevádzané technicky správne. Veď srdce a pľúca máme stále tie isté.

Ja som bol vždy zástancom kvality pred kvantitou. Pripadalo mi vždy neefektívne, pokiaľ by som za rok nabehal 3000km a ťažil len z objemu a intenzity a dosiahnutú úroveň funkčného aparátu by som využíval vďaka nesprávnej technike len na 50 %. Radšej som nabehal menej (keďže tréning na správnu techniku je náročnejší) a v tréningu sa venoval viac technike a ekonomike pohybu, aby som využil funkčné schopnosti organizmu oveľa viac ako len na 50%.

Je preto jasné, že technika a ekonomika limituje výkon. Toto pravidlo platí hlavne a práve pre tých (a tých je väčšina), ktorí nemajú veľa času na tréning. Práve tam tzv. “mŕtve“ kilometre sú časté.

No, možno som to tu opísal zložito, ale verím, že vás to motivuje na sebe pracovať a tým sa stále zlepšovať. Je to aj otázka pre vašich trénerov. A práve teraz po sezóne a začiatok prípravy na rok 2011 je ideálny čas na zmeny.
Tento článok nebol pre tých, čo majú dokonalú techniku!! :-) Vám stačí už len veľa a kvalitne trénovať :-)

Teraz očakávam bohatú diskusiu :-)

Andrej Orlický(andrejorlicky@centrum.sk)Bookmark: Facebook

späť